Messi vs. Ronaldo

Lionel MessiVanwege de coronacrisis werd de Gouden Bal voor beste voetballer van de wereld dit jaar niet uitgereikt. Het jaar daarvoor won Lionel Messi de Gouden Bal. In 2018 was het Luka Modrić die de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen: hij doorbrak hiermee de jarenlang Messi-Ronaldo-reeks vanaf 2007, toen Braziliaan Kaká de prijs in ontvangst mocht nemen (Ronaldo en Messi eindigden dat jaar respectievelijk tweede en derde). 2007... Meer dan een decennium domineerden zowel Messi als Ronaldo de voetbalwereld, en eigenlijk nog steeds. Toen Messi de Gouden Bal dus in 2019 wederom in ontvangst nam, werd het duidelijk dat de twee beste voetballers van de wereld nog steeds in de race zijn – en als het aan hen ligt nog lang niet klaar met de Messi-Ronaldo-reeks.Volledige reeks Ballon d'or vanaf 2007

Ballon d’or/Gouden bal:

2007 – Kaká
2008 – Ronaldo
2009 – Messi

Tussen 2010 en 2015 werd de FIFA Ballon d'Or uitgereikt:

2010 – Messi
2011 – Messi
2012 – Messi
2013 – Ronaldo
2014 – Ronaldo
2015 – Messi

Ballon d’or/Gouden bal:

2016 – Ronaldo
2017 – Ronaldo
2018 – Modrić
2019 – Messi


Tijdperk na Kaká

In het moderne voetbal bevinden we ons in het tijdperk na Kaká, waar de gesprekken over de beste voetballers van de wereld zijn veranderd van een lijst van velen naar een shortlist van slechts twee. Het duo Messi en Ronaldo hebben de sport verder gebracht dan ooit tevoren. Hoe zullen andere voetballers zich hier ooit aan kunnen meten?

Het antwoord is dat dit niet hoeft. Spelers die volgen zullen onafhankelijk moeten worden beoordeeld. Statistieken moeten niet vergeleken worden met die van Messi en Ronaldo maar met die van elkaar: elke match-up aan Messi en Ronaldo is zinloos. Om oneindige teleurstellingen en wanhoop te voorkomen, moet bij iedere nieuwe speler die opstaat de focus volledig liggen op het zijn van de beste speler die hij kan zijn. De Next Messi of Next Ronaldo is een onhaalbaar doel die carrièrevernietigend kan zijn.


"Ze zijn een eenmalige gebeurtenis die nog opmerkelijker is door het feit dat we er twee tegelijk hebben."

Messi en Ronaldo

Eden Hazard voelde de druk van de Messi vs. Ronaldo-vergelijking ook al tijdens zijn carrière bij Chelsea. Zo gaf hij aan dat mensen verwachtten dat hij 30 tot 40 doelpunten per seizoen zou maken, maar dat hij gewoon niet zo is. Ook hij voelde de druk van vergelijking van de – meestal jonge – fans, die geloven dat wat Messi en Ronaldo doen repliceerbaar is.

Maar we moeten Messi en Ronaldo beschouwen als statistische uitlopers: ze staan beiden op een buitenaards niveau boven onze gewone stervelingen: als striphelden uit een stripverhaal. Ze zijn een eenmalige gebeurtenis die nog opmerkelijker is door het feit dat we er twee tegelijk hebben.

Het zou dan ook niet ‘Messi vs. Ronaldo’ moeten zijn, maar ‘Messi en Ronaldo’, die samen altijd op een andere vlakte hebben bestaan dan wie dan ook. En zonder elkaar waarschijnlijk nooit tot deze hoogte hadden kunnen reiken. Messi en Ronaldo. De twee beste voetballers van de wereld.


Lionel Messi


Bekijk alle blogs