Tips voor vliegen naar München

München is de thuisbasis voor de grootse Duitse club Bayern München, dat zijn thuiswedstrijden sinds 2005 in de Allianz Arena speelt. De succesvolle club behoort tot de Europese- en wereldtop en een wedstrijd van Bayern München is dan ook altijd een bezoekje waard. München is ook wereldberoemd geworden door haar Oktoberfest. De stad heeft echter nog een hoop meer te bieden. Naast voetbal en het bierfest zijn er genoeg andere bezienswaardigheden in München, zoals één van de vele biertuinen, de grote gezellige pleinen en diverse paleizen en musea.

Als u een Voetbalreis gaat maken naar München is het zéker de moeite om uw reis met één of twee dagen te verlengen. München heeft een bruisend nachtleven en nog een hoop andere highlights. Wij voorzien u graag van de beste adviezen!
Reizen naar München via München Airport

Er zijn vele mogelijkheden om op zaterdagochtend naar München te vliegen. Vanaf Amsterdam Schiphol kunt u vliegen met KLM of Lufthansa. Deze maatschappijen hebben beide meerdere vluchten die vertrekken voor 10.30 uur, zodat u altijd op tijd bent voor de wedstrijd. Op maandag zijn er talloze mogelijkheden om terug te vliegen met dezelfde maatschappijen.

Vanaf Brussel vliegt Lufthansa ook op München. De reisduur is slechts 1 uur en 15 minuten. met Alitalia of Brussels Airlines. Zij bieden 2 opties heen op zaterdagochtend en meerdere opties terug op maandag.

Ook vanaf Düsseldorf gaan er twee vluchten van Lufthansa op zaterdagochtend naar München. Deze reisduur is slechts 1 uur en 5 minuten. Ook Eurowings biedt rechtstreekse vluchten aan van en naar Düsseldorf.

Van vliegveld München naar het centrum
Het vliegveld van München, dat voluit Flughafen München Franz Josef Strauß heet, ligt ca. 35 kilometer ten noorden van de stad. Met de taxi bent u ongeveer 40 minuten onderweg, afhankelijk van de verkeersdrukte. Een taxi kost ongeveer € 65,-. U kunt vooraf een betrouwbare taxi regelen via TaxiTender, dan heeft u een vaste prijs en komt u nooit voor verrassingen te staan.

Vanaf de luchthaven van München is het meest gebruikte vervoersmiddel de trein, de S-bahn. Lijn S1 en S8 rijden iedere 10 minuten van de luchthaven naar het centrum. De reistijd is ongeveer 40 minuten. Een kaartje kost € 11,60. Wanneer u vanaf het centraal station in München verder wilt reizen met het Ov, is het voordeliger om voor € 13,00 een Airport-City-Day-Ticket te kopen. U koopt uw tickets gemakkelijk vooraf online of bij één van de ticketautomaten op het station.

Een andere optie om naar de stad af te reizen vanaf het vliegveld is die met de Lufthansa Bus Express. Iedere 15 minuten rijdt er een bus van het vliegveld naar het centrum. De reisduur met de bus is ongeveer 45 minuten. Tickets kunt u gewoon in de bus halen, maar vooraf online bestellen is voordeliger. Een enkele ticket kost € 10,50.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in München

München heeft een groot en uitgebreid netwerk van treinen en metro’s, de S-bahn en de U-bahn, trams en bussen. Een enkele rit in het centrum kost € 2,80. Buiten het centrum zijn de kaartjes bijna twee keer zo duur. Het is dus al snel voordeliger om een dagkaart te kopen voor slechts € 6,60. De drie belangrijkste stations zijn het Hauptbahnhof, Ostbahnhof en München Pasing. Het netwerk is verbonden met meerdere Duitse steden en ook de ICE hogesnelheidstrein rijdt langs deze stations.

In de stad kunt u gebruik maken van trams, voornamelijk in het centrum. De trams sluiten aan op het netwerk van de U-bahnen en bussen.

Een leuke en makkelijke optie om alle bezienswaardigheden af te gaan is de Hop-on Hop-off bus. Op deze manier kunt u in weinig tijd de stad leren kennen zonder zelf al teveel uit te  moeten zoeken. Bij iedere attractie kunt u in- en uitstappen. Er rijden in totaal drie verschillende routes die stoppen bij 13 haltes.

Tip! Bent u van plan meerdere dingen te gaan bezichtigen in München? Dan kan het handig zijn de München CityTourCard aan te schaffen. Hiermee kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en gratis of met vele kortingen naar binnen bij de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. U kunt kiezen voor een CityTourCard voor in de binnenstad of een uitgebreidere voor heel München (inclusief vliegveld).  Kijk voor de verschillende opties online waar u ook direct uw ticket kunt bestellen.


Praktische informatie algemeen

  • Het stadscentrum is bijna volledig autovrij. Een eigen auto in München hebben is qua drukte erg onhandig, maar ook de parkeertarieven zijn erg hoog (vergelijkbaar met Amsterdam).
  • Wanneer u een voetbalreis wilt gaat maken in september/oktober, dient u rekening te houden met het Oktoberfest. Het festijn begint op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid valt, wordt het feest verlengd tot en met 3 oktober. In deze periodes zijn de hotels erg duur en is het loeidruk in de stad.
  • De (dag)kaarten die u koopt zijn vaak geldig in bus, metro en tram.
  • Winkels zijn op zondag gesloten.
  • München is met meer dan tweehonderd kilometer aan fietspaden een echte fietsstad. Een leuke en goedkope optie is dan ook om de stad op de fiets te verkennen. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide München Highlights Bike Tour.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.