De Rode Duivels live toejuichen op het EK 2024?
Ontdek alle matchen van België!

Waarom dragen voetballers een bh?

Sinds een aantal jaar zie je het steeds vaker; mannelijke profvoetballers die onder hun shirt een sport-bh-achtig hemdje dragen. In eerste instantie zou je denken dat het als ondersteuning van de borst en rug dient, maar niets is minder waar. Het minivestje zit namelijk vol geavanceerde meetapparatuur en dient als gps-tracker. Bijna alles wat je maar kunt bedenken wordt ermee gemeten: van hartslag tot afstand en van topsnelheid tot krachtbelasting.

GPS-trackers voor voetbal

Het grootse voordeel van deze ‘sport-bh’s voor voetballers’ is het verzamelen en vergelijken van data. Niet alleen voor individuen, maar ook voor teams. Zo kun je als speler bijvoorbeeld door middel van een heatmap precies zien waar je tijdens de wedstrijd liep, hoeveel kilometer je aflegde, wat je topsnelheid was en hoeveel kracht je gebruikte. Op basis van die data worden trainingen en voedingsschema’s van voetballers geoptimaliseerd met als doel nóg beter en nóg fitter worden.

Alle data wordt bijgehouden in een bijbehorende app en computersoftware. Tegenwoordig meten clubs hun spelers zowel tijdens wedstrijden als trainingen. Alle lichamelijke inspanning wordt gemeten, om het lichaam zo goed mogelijk tot het uiterste te drijven. Op basis daarvan worden weer hersteltrainingen georganiseerd.

Bewegingswetenschapper Peter Eppinga legde dat onlangs in de Volkskrant haarfijn uit: 'Als een speler 150 keer per wedstrijd accelereert, weten we dat hij dat aantal ook op de training minimaal moet halen om gewend te raken aan de wedstrijdintensiteit. De trainingsintensiteit kun je geleidelijk opvoeren, zodat een speler het in de wedstrijd ook langer volhoudt. Maar niet met te grote stappen. Als een speler ineens veel meer gaat doen dan zijn lichaam gewend is, bestaat de kans dat hij geblesseerd raakt. Het voorkomen van blessures is ook een belangrijk doel.'

Catapult One is een bekende aanbieder van deze sporttrackers en levert hun producten aan de grootste clubs, waaronder Ajax en Atlético Madrid. Volgens dit bedrijf meet een vestje een stuk nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een sporthorloge én is het veiliger. Als je zelf een professionele sporttracker wil aanschaffen ben je zo’n € 180,- kwijt.

Interessante data voor voetbalfans

De nauwkeurigheid van de data is handig voor clubs en voetballers, maar vooral leuk voor de fans. Zo weten we nu precies wie de hoogste topsnelheid op het WK voetbal in Qatar behaalde. Dit is namelijk de Ghanees Kamaldeen Sulemana die in de groepswedstrijd tegen Uruguay maar liefst een topsnelheid van 35,7 kilometer per uur bereikte. Ter vergelijking: Kylian Mbappé rende op zijn top 35,3 kilometer per uur.

Qua gelopen afstand valt op dat centrale middenvelders de meeste kilometers per wedstrijd afleggen. De beste duurlopers op het WK waren onder andere Brozović, Skhiri en Kimmich. Allemaal legden ze in een wedstrijd meer dan 13 kilometer af.

GPS-vestje in de praktijk

Rond 2018 begonnen profclubs met het experimenteren met de gps-vesten. Het bleek succesvol en zeer bruikbaar in verschillende opzichten. De media-afdeling van het Engelse Crystal Palace maakte er een interessante reportage over. Wil je gelijk doorspoelen naar het meest interessante gedeelte uit de video? Kijk dan direct vanaf minuut 1.32.

Bekijk alle blogs