De Rode Duivels live toejuichen op het EK 2024?
Ontdek alle matchen van België!

UEFA Super Cup 2019

De UEFA Super Cup is de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen de winnaars van de UEFA Champions League en de UEFA Europa League. De wedstrijd vindt ieder jaar plaats aan de start van het nieuwe voetbalseizoen.

De UEFA Super Cup werd bedacht door de Nederlandse verslaggever Anton Witkamp, werkzaam bij de Telegraaf. De eerste wedstrijd werd in 1972 gespeeld tussen AFC Ajax en Glasgow Rangers. Toentertijd ging het nog om de winnaars van de Europacup I en Europacup II. Ajax won de wedstrijd met 6-3 (cumulatief).

Tot 1998 werd de winnaar van de Supercup beslist middels 2 wedstrijden, waar dat er nu slechts één is.

De meest succesvolle clubs in de UEFA Super Cup zijn FC Barcelona en AC Milan, beide met 5 titels. Real Madrid volgt met 4, waar Ajax, Liverpool en Atlético Madrid ieder 3 keer de beker wonnen.

De afgelopen 5 jaar waren het voornamelijk Spaanse clubs die de finale speelde, maar dit jaar staat er wederom een Engelse finale op het programma – zoals eerder de Europa League-finale gespeeld werd tussen Chelsea en Arsenal (4-1) en de Champions League finale tussen Tottenham Hotspur en Liverpool (0-2).

Vanavond om 21.00 uur neemt Liverpool het dus op tegen Chelsea in het stadion van het Turkse Besiktas, Vodafone Park, in Istanbul.

Voor het eerst wordt er in de Europese Supercup gebruikt gemaakt van de VAR. Ook wordt de wedstrijd voor het eerst gefloten door een vrouwelijke scheidsrechter, Stéphanie Frappart.