De Rode Duivels live toejuichen op het EK 2024?
Ontdek alle matchen van België!

Topclubs Eredivisie laten punten liggen

AFC Ajax

Waar AFC Ajax de laatste weken heer en meester was in de Eredivisie is daar afgelopen weekend een einde aan gekomen. Thuis is de Johan Cruijff ArenA werd de ploeg van Ten Hag met 1-2 geklopt door een gretig FC Twente. Queensy Menig, de oud-Ajacied, wist het net twee keer te vinden en zorgde daarmee voor een heel verrassende uitslag. Ajax was de eerste club uit de huidige top-5 die hun wedstrijd speelde afgelopen weekend, dus wisten de concurrenten (Vitesse, PSV, Feyenoord en AZ) waar ze aan toe waren en wat hun te doen stond.

Vitesse

Op de zelfde avond wist Vitesse zoals wel vaker dit seizoen ijzersterk uit de startblokken te schieten. Met een 0-1 stand bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht. Toch wisten ze de overwinning niet binnen te slepen. Mede door een rode kaart en een domme overtreding vanwaaruit een strafschop volgde, moest Vitesse genoegen nemen met één punt.

Feyenoord

De volgde dag was het Feyenoord dat het in de Kuip opnam tegen Heracles Almelo. Een grote verassing was dat Steven Berghuis, de absolute smaakmaker bij de Rotterdammers, op de bank begon. Het was een wedstrijd waarin er heel slordig werd omgegaan met het balbezit en heel weinig kansen werden gecreëerd. Ondanks een rode kaart voor Heracles in de tweede helft en het invallen van Berghuis wist Feyenoord geen doelpunt te maken. De wedstrijd eindigde in een terechte 0-0.

AZ Alkmaar

AZ Alkmaar, de ploeg die nog geen één keer wist te verliezen, moest het thuis opnemen tegen FC Groningen. Een grote verassing aan de kant van AZ was het plotselinge ontslag van trainer Arne Slot. De samenwerking tussen AZ en Arne Slot was zeer succesvol dus had niemand dit zien aankomen. Het bleek dat Slot al bezig was met volgend seizoen en de focus niet meer volledig op AZ had gericht.

Interim-trainer Pascal Jansen nam het roer over maar helaas leidde dit niet tot het gewenste resultaat. AZ begon zeer sterk aan de wedstrijd en kwam al vroeg op voorsprong. Maar net zoals al vaker dit seizoen pakte de thuisclub totaal onnodig een rode kaart waardoor ze de tegenstander in het zadel hielpen. Na de rode kaart kantelde de wedstrijd snel en was het FC Groningen die er uiteindelijk met een 1-2 overwinning vandoor ging.

PSV

Als laatste was topclub PSV aan de beurt. De club reisde af naar Heerenveen waar een lastige tegenstander stond te wachten. PSV begon uitstekend en heeft zelden zoveel balbezit gehad dan in deze eerste helft. Alleen vergat de club uit Eindhoven, zoals wel vaker dit seizoen, om de wedstrijd in het slot te gooien. Zo stond het met rust ‘maar’ 0-1 voor PSV.

De tweede helft werd een hele andere helft. SC Heerenveen beet van zich af en kwam steeds beter in de wedstrijd. Door het uitstekend presterende duo Veerman & Veerman werd de score gelijk getrokken. Niet veel later volgde er zelfs een voorsprong voor de Friezen. PSV was het helemaal kwijt dus wisselde Roger Schmidt maar liefst vijf keer om vers bloed in het elftal de pompen, en niet zonder succes. In de laatste minuut was het invaller Joël Piroe die de score op 2-2 bracht. Al met al een terechte uitslag van deze zeer aantrekkelijke wedstrijd.

Waar iedereen lang wachtte op het puntverlies van Ajax was het dit weekend eindelijk zover, alleen wist niemand er van te profiteren. Zo zie je maar dat zelfs in de Eredivisie iedereen van iedereen kan winnen.