De Rode Duivels live toejuichen op het EK 2024?
Ontdek alle matchen van België!

Krijgt de VAR in de toekomst een tijdslimitiet voor beslissingen?

Het duurde lang. Duizenden Ajacieden zaten tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid met knikkende knieën in afwachting van het VAR-moment, dat 3 hele minuten en 50 seconden duurde. De bal leek over de lijn te zijn, waardoor het schitterende doelpunt van Tadic, dat zo’n 20 seconden later pas viel, afgekeurd zou kunnen worden.

Een avond later was hetzelfde aan de hand bij PSGManchester United. Een omstreden handsbal binnen het strafschopgebied deed de VAR besluiten een penalty toe te kennen aan Manchester United, waardoor zij de wedstrijd wonnen en doorgingen naar de kwartfinale van de Champions League. Door het VAR-moment liep de wedstrijd bijna 7(!) minuten uit.

Nog geen week eerder was de VAR een hevig discussiepunt tijdens de klassieker van 27 februari; Ajax kreeg een onterechte corner waar vervolgens de 0-1 uit viel. Er was veel protest over deze onterechte corner, en Feyenoord eiste een VAR-moment, waar de scheidsrechter echter niet op inging.

De wedstrijd wordt gewonnen, door twee onterechte goals.

In het weekend waarin de kwartfinales van de FA Cup werden gespeeld was er een ander frappant voorbeeld: op zaterdag 16 maart speelt Swansea in eigen huis tegen Manchester City. Bij deze wedstrijd is geen VAR aanwezig, om de reden dat er niet genoeg videoscheidsrechters zijn. De wedstrijd wordt gewonnen door Manchester City, door twee onterechte goals. Swansea wordt dus onterecht een plek ontnomen in de halve finale van de FA Cup.

Niet veel later neemt Manchester United het op tegen suptopper Wolverhampton (plek 7 Premier League). Bij deze wedstrijd is de VAR wél aanwezig; dankzij de aanwezigheid van de VAR ontloopt Lindelöf een rode kaart. De scheidsrechter gaf hem direct rood, maar werd teruggeroepen en verbeterd door de VAR.


Al met al, cruciale rollen van de VAR, al dan niet door aanwezigheid of afwezigheid.

Deze momenten wekken bij veel mensen een hoop vragen op. Hoe lang mag de VAR eigenlijk terugkijken op een situatie en tot hoe ver mag er ingegrepen worden?

Op de website van de KNVB staat: ‘De VAR grijpt alleen in bij een clear error, een duidelijke fout: wel of geen doelpunt door hands, buitenspel, of een andere overtreding. De 4 regels met betrekking tot de VAR luiden, zeer specifiek, dat de videoscheidsrechter alleen mag ingrijpen bij:

  • Een (onterechte) strafschop;
  • Een (onterechte) rode kaart;
  • Een identiteitswisseling bij een kaart;
  • Doelpunten.

Een onterechte corner bijvoorbeeld behoort dus niet tot één van bovenstaande fouten.

Het laatste punt blijft echter lastig: ‘doelpunten’. Zoals bij de ‘uitbal’ van Mazraoui, waar ruim 20 seconden later een doelpunt uit voortkwam. Hoe ver mag de VAR nou eigenlijk terugkijken? En hoe lang mag de VAR doen over zijn beslissing? Er zou toch een tijdslimiet aan verbonden moeten worden, dat bijvoorbeeld binnen 1,5 minuut de knoop doorgehakt wordt, en er niet eindeloos gekeken wordt naar één actie.

Vooralsnog is dit echter nog niet het geval. Iets nieuws moet natuurlijk altijd wennen en heeft nou eenmaal vaak kinderziektes. Voor vele landen en competities is het pas het eerste jaar VAR; in de Premier League zal de VAR vanaf het volgende seizoen zijn intrede doen.

Wat echter wel te gek voor woorden is, is dat bij de ene wedstrijd wel de VAR ingezet wordt, maar bij de andere wedstrijd niet. Met als voorbeeld de wedstrijd van Manchester City in de FA Cup, waarbij Swansea onterecht wordt uitgeschakeld voor de halve finale. De VAR is er tenslotte om bij te dragen aan de eerlijkheid van het spel; dan is het alles behalve eerlijk om op dat niveau, in een beslissende kwartfinale, de VAR bij de ene wedstrijd wel te gebruiken, en bij de andere wedstrijd niet. Trek daarin één lijn, IFAB.

Bekijk alle blogs