Gareth Bale (33) per direct met voetbalpensioen

Wales-aanvoerder Gareth Bale stopt per direct als proefvoetballer. Zijn hoogtijdagen beleefde de linkspoot bij Real Madrid, waar hij vijf keer de Champions League won. Bale eindigde zijn carrière bij het Amerikaanse Los Angeles. De Welshman staat bekend als momentenvoetballer die bij vlagen grandioos was en soms jarenlang onzichtbaar. We nemen een kijkje in de kleurrijke carrière van de pijlsnelle Gareth Bale.


Van linksback naar linksbuiten

De jeugd van de in Cardiff geboren voetballer is vrij doorsnee. Hij behaalde zijn schooldiploma’s en sportte in die tijd al veel. Onder andere voetbal, rugby en hockey. Zijn voetbaltalent bleef niet onopgemerkt en hij werd al snel opgepikt door Southampton waar hij op 16-jarige leeftijd debuteerde. Een jaar later – in 2007 – betaalde Tottenham Hotspur vijf miljoen euro voor de pas 17-jarige linksback. In 2007 en 2008 wist Bale niet te imponeren en raakte geblesseerd. Het leek niets meer te worden. Dat veranderde toen hij in de herfst van 2009 ineens een vaste basisplek kreeg.

Gareth Bale werd pas een wereldster toen hij in de voorbereiding van het seizoen 2012/13 ineens een ander rugnummer kreeg: nummer 11. Hij werd van linksback omgetoverd tot linksbuiten. Dat bleek een meesterzet: in het eerste seizoen op zijn nieuwe posities wist hij 21 keer te scoren.


Real Madrid koopt Bale voor recordbedrag (100 miljoen)

Real Madrid zag in de Welshman dé nieuwe superster en betaalde een recordbedrag van 100 miljoen. Dit was toen de duurste speler ooit. Hij tekende in 2013 een zesjarig contract en scoorde tijdens zijn debuut tegen Villareal. De jaren die volgden waren de beste jaren uit zijn carrière. Bale won vijf keer de Champions League en had daar zelf een groot aandeel in. Pas vanaf 2018 verliep het minder goed: de linkspoot leek ongemotiveerder en moest vaker genoegen nemen met een plek op de bank. Dat heeft de wereld geweten; hij zat vaak onderuitgezakt, dolde met andere wisselspelers en gaf op sociale media aan dat hij liever ging golfen.

In 2020 verhuurde Real Madrid hem aan jeugdliefde Tottenham en vorig jaar speelde Bale nog even voor Los Angeles in de MLS. Het was voor Real Madrid een flinke kluif om van Bale af te komen, want zelf hoefde hij niet weg. Waarschijnlijk vanwege zijn riante salaris van 17 miljoen euro per jaar. Nu de prijzen binnen zijn én zijn zakken gevuld, neemt hij afscheid van de voetballerij.


Magische momenten

Gareth Bale veroverde alle voetbalharten met een aantal onvergetelijke acties. Hierbij de meest magische momenten van de superster op een rij.

Dé sprint
De bekendste actie is de solo vanaf eigen helft tegen Barcelona in de Spaanse bekerfinale. Met ongekende snelheid omspeelde Bale Barcelona-verdediger Bartra en scoorde uiteindelijk. De wereld keek met open mond toe.


Omhaal in CL-finale
In 2018 speelde Real Madrid in de Chamions League-finale tegen Liverpool. Uit een bijna onmogelijke positie scoorde Bale met een perfect uitgevoerde omhaal. De voorzet van Marcelo kwam iets achter Bale, waardoor dit de enige mogelijkheid was om uit te halen. Deze goal wordt beschouwd als een van de mooiste omhalen ooit in het voetbal.


Weergaloze vrije trap
De laatste jaren bij Real Madrid zat Bale op de bank. Hij leek ongemotiveerd, was liever aan het golfen, maar hoefde om financiële redenen ook niet per se weg. Máár, als Wales speelde stond hij er altijd en was gebrand om voor zijn land te vechten. Bleek ook afgelopen jaar nog, toen ze speelden om een plek op het WK in Qatar.


Bekijk alle blogs