Een voetbalreis naar de prachtige hoofdstad van Portugal: Lissabon

Lissabon is de prachtige hoofdstad van Portugal aan de oever van de Taag. De stad is tevens de grootste stad van Portugal met bijna 3 miljoen inwoners. Naast de gezelligheid van het echte stadsleven kun je in Lissabon ook genieten van de mooie zandstranden. Doordat Lissabon bergachtig is, bevinden de wijken zich op verschillende hoogtes in de stad. Dit geeft de stad een verrassend mooi aanzien. De historische stad heeft veel smalle straatjes, met diverse kleurrijke huisjes en gebouwen. Tel daar de ouderwetse trammetjes bij op en je hebt een prachtig, pittoresk plaatje!

De twee grote voetbalclubs van Lissabon zijn SL Benfica en Sporting Lissabon; beide clubs zijn al vanaf het allerbegin actief op het hoogste niveau van Portugal, in de Primeira Liga.


Voetbalreis Lissabon

Naast voetbalvertier is Lissabon een perfecte stad voor een citytrip. De stad behoort zonder enige twijfel tot een van de meest interessante steden van Europa. Lissabon heeft een rijke geschiedenis en er is veel kunst en cultuur te vinden. Vooral populair zijn de Belém-toren en het Hiëronymietenklooster; beiden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wanneer je een Voetbalreis naar Lissabon gaat maken, is het goed om te beseffen hoeveel leuke andere dingen er te doen zijn in de stad. Verleng je voetbalreis met een paar dagen en combineren jouw voetbalweekend met een stedentrip; zo heb je twee vliegen in één klap! Number 1 Voetbalreizen heeft voor jou een mooi overzicht samengesteld met alle bezienswaardigheden en plekjes in Lissabon die je echt niet mag missen tijdens jouw voetbalreis. Veel plezier!


Belém

Belém is een belangrijke voorstad van Lissabon, die onlosmakelijk verbonden is met de gouden periode van Portugal. De wijk ligt aan de monding van de Taag en heeft een hoop trekpleisters, zoals vele musea en prachtige gebouwen die nog steeds rijkdom en macht uitstralen. Vanuit het centrum van Lissabon ben je met de trein of de tram binnen 7 minuten in Belém. Tram 15 rijdt vanaf Praça do Comércio en met de trein reis je vanaf station Cais do Sodré naar het station van Belém. De tram duurt iets langer maar het uitzicht met de tram is een stuk mooier. Ook de Hop-on Hop-off bussen hebben een halte in de stad. Het fort Torre de Belém, het beroemde Hiëronymietenklooster en het 'Monument der Ontdekkingen' liggen allemaal op loopafstand van het station van Belém.

Wanneer je een bezoek brengt aan Belém zul je merken dat overal - in elk cafeetje en bij iedere banketbakker - de Pastéis de Belém liggen. Zelfs in hotels zie je vaak schalen met deze roomgebakjes liggen. De gebakjes zijn bedacht in de Confeitaria de Belém en alleen hier mogen ze zo heten. Het recept is geheim, dus de gebakjes die je elders in Lissabon ziet liggen zijn imitaties van deze Pasteis de Belém.


Torre de Belém

De Torre de Belém is een verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag in Belém. Het bouwwerk is in het begin van de 16e eeuw opgericht om de ontdekkingsreizen van Vasco de Gama te herdenken; dit was een tijdperk van de grote ontdekkingen en Portugese macht. Net als het Hiëronymietenklooster, dat in de wijk Belém ligt, staat ook deze bijzondere toren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vooral de buitenzijde van de toren is werkelijk prachtig. Rondom ziet u opengewerkte balkons en wachttorens in Moorse en Gotische stijl. Voor de toren staat altijd een lange wachtrij, vooral in de zomer. Je kunt vooraf je tickets reserveren zodat je vrijwel meteen naar binnen kunt; dit is voor deze bezienswaardigheid zeker aan te raden.


Mosteiro dos Jerónimos

In de wijk Belém in Lissabon bevindt zich dit prachtige Hiëronymietenklooster, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een van de meest bijzondere trekpleisters van Lissabon. Het klooster is gebouwd als dank voor de geslaagde reis van Vasco da Gama. Je kunt zijn graftombe in dit prachtige klooster vinden samen met de graven van de dichters Luís de Camões en Fernando Pessoa. Het klooster ligt aan een groot plein met een tuin en een fontein in het midden. Dagelijks komen duizenden toeristen dit klooster bewonderen, waardoor er lange wachtrijen bij de kassa kunnen staan. Je kunt van tevoren online een ticket bestellen zodat je niet in de rij hoeft.


Museu Nacional de Arqueologia

Wanneer je een bezoekje hebt gebracht aan Mosteiro dos Jerónimos kun je gelijk doorlopen naar dit archeologische museum! Het museum werd rond 1893 opgericht en sindsdien kun je hier genieten van Portugese archeologische voorwerpen. Het museum bezit restanten van gebouwen en andere bijzondere collecties die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis van Portugal.


Padrão dos Descobrimentos

Aan de Taag bevindt zich het Monument der Ontdekkingen, het Padrão dos Descobrimentos. Dit monument voor de belangrijkste Portugese zeevaarders is een icoon van Lissabon. Het monument werd opgericht ter ere van Hendrik de Zeevaarder. Hij speelde een cruciale rol in het succes van de Portugese ontdekkingsreizen. Op het monument, dat er uitziet als het voorsteven van een schip, staan meer dan dertig standbeelden van personen die een belangrijke rol speelden in de ontdekkingsreizen.


Cristo Rei

Het monument van Cristo Rei, ook wel Santuário de Cristo Rei, is een reusachtig hoog standbeeld van Christus dat in 1959 gebouwd werd op de zuidelijke oever van de Taag. Het standbeeld is wel 110 meter hoog en is een kopie van het bekende Christusbeeld uit Rio de Janeiro. Het beeld is iets kleiner dan het beroemde standbeeld uit Brazilië en staat op vier zuilen die de windrichtingen voorstellen. Het monument staat symbool voor katholieke triomf. Het standbeeld staat in de buurt van de beroemde brug die beide oevers van Lissabon met elkaar verbindt. Deze brug, De Ponte 25 de Abril, is bijna een kopie van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Vanaf de brug heeft u een prachtig uitzicht over Belém.


Palácio de Belém

Het paleis van Belém was door de eeuwen heen de residentie van vele monarchen. Vandaag de dag is het paleis nog altijd de officiële residentie van de president van Portugal, waar hij woont maar ook werkt. Er zijn diverse zalen, allemaal met andere functies, waar hij onder andere gasten ontvangt. Bij de ingang van het paleis wordt altijd de wacht gehouden. Als de Portugese vlag is gehesen betekent dit dat de president aanwezig is in het paleis. Het paleis is alleen op zaterdagen te bezoeken.


Palácio de Pena – Sintra

Wanneer je meerdere dagen in Lissabon verblijft, is het echt een aanrader om ook Palácio de Pena te bezoeken. Dit sprookjesachtige paleis op de top van de heuvel ligt boven de stad Sintra. Het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het paleis is prachtig gekleurd en is echt adembenemend om te zien; evenals het uitzicht vanaf het paleis. De gehele regio van Sintra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is er echt schitterend. Meestal wordt een bezoek aan het prachtige paleis daarom gecombineerd met een dagtrip in deze prachtige omgeving. Een bezoek aan dit paleis vereist dus wel wat meer tijd – perfect wanneer je voor langere tijd in Lissabon bent!


Jardim Botânico da Ajuda

De Jardim Botânico de Ajuda is de oudste botanische tuin van heel Portugal. De tuin was oorspronkelijk bedoeld als museum. Plantensoorten uit alle uithoeken van de wereld werden gekweekt en tentoongesteld, en nog steeds is de variatie enorm. Het park heeft een aantal kleine vijvers, fonteinen en een amfitheater, dat nog steeds gebruikt wordt voor openluchtoptredens. Na een wandeling langs de Taag en alle bezienswaardigheden van Belém is deze tuin een mooi plek om even uit te rusten.


Rua Augusta

Rua Augusta is de bekendste winkelstraat van de historische stad Lissabon. De straat ligt in de historische wijk Baixa Pombalina, en wordt gekenmerkt door de Arco da Rua Augusta, een historisch stenen gebouw in de vorm van een triomfboog. De boog werd gebouwd ter herinnering aan de wederopbouw van de aardbeving die Lissabon trof in 1755. Rondom de triomfboog bevinden zich unieke standbeelden die belangrijk zijn voor de Portugese geschiedenis, zoals het standbeeld van Vasco de Gama en Carvalho e Melo. De bruisende winkelstraat is altijd levendig met veel gezellige terrassen en restaurants.


Praça do Comércio

De Praça do Comércio is een groot en gezellig plein in het centrum van Lissabon. Het plein bevindt zich tussen de Rua Augusta en de rivier de Taag. Een andere naam voor het plein is ook wel Terreiro de Paco, het paleisplein. Voor de grote aardbeving in 1755 stond hier namelijk een groot paleis. Nu is er een groot standbeeld te vinden van de toenmalige koning Jozef I te paard.

Tip: Bij het plein Praça do Comércio aan de rivier de Taag liggen meerdere strandjes. Zelfs bij het plein in het centrum is een klein strand. Voor grotere stranden aan de rivier kunt u oversteken met een veerboot. Zie meer informatie onder het kopje Stranden in Lissabon.


Rossioplein

Een plein dat misschien wel nóg gezelliger is dan Praça do Comércio is het Rossioplein, officieel Praça de Dom Pedro IV. Dit plein ligt in de wijk Baixa. Op het plein vind je diverse restaurantjes, cafés en winkels, en prachtige fonteinen. Het plein is zeker niet alleen toeristisch; ook locals verzamelen zich dagelijks op het plein voor een drankje of uitgebreide lunch.


Parque Eduardo VII

Het Eduardo VII-park is een groot park (25 hectare) gelegen nabij het centrum van Lissabon. Het park is vernoemd naar de Britse koning Eduard VII, die in 1902 de stad bezocht om de alliantie tussen Portugal en het Verenigd Koninkrijk te versterken. Het park biedt uitzicht over het lagere gedeelte van het stadscentrum doordat het op één van de heuvels van Lissabon is gebouwd.


Parque Das Nações

Het Park der Naties is een moderne wijk met een ruime opzet en veel moderne architectuur. Het is leuk om deze wijk te bezoeken omdat het een groot contrast vormt met de rest van Lissabon, echt heel hypermodern. De wijk werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling Expo '98. Het thema van de tentoonstelling, gebaseerd op 500 jaar van Portugese ontdekkingen, was: 'De Oceanen, een erfgoed voor de toekomst'. In deze wijk in het oosten van Lissabon vind je tevens de Torre Vasco de Gama, het winkelcentrum Vasco de Gama en het grote Oceanarium van Lissabon.


Torre Vasco da Gama

De Torre Vasco da Gama is een van de bekendste moderne bouwwerken in Lissabon, genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger. De toren van 145 meter hoog werd gebouwd als toren met observatiedek. Tegenwoordig is het een hotel, dat een prachtig uitzicht bied over Parque Das Nações en de rest van Lissabon.


Vasco de Gama

Vasco de Gama is een mooi winkelcentrum dat in de buurt van het station Gare do Oriente bij Parque Das Nações ligt. Naast het winkelcentrum is ook een Hop-on Hop-Off bushalte. Het winkelcentrum heeft vooral veel modewinkels en er is een grote Food Court. Veel restaurants hier hebben een groot terras.


Oceanário de Lisboa

Dit grote Oceanarium van Lissabon is één van de grootste aquariums in heel Europa en bevindt zich in het Parque das Nações, op de pier in de Taag. Het Oceanário bestaat uit twee gebouwen met twee etages, verdeeld in zes themagebieden. Kijk voor meer informatie over eventuele tentoonstellingen op de officiële website.


Sé de Lisboa - Alfama

De Sé de Lisboa is de bekendste en oudste kathedraal van Lissabon. De kathedraal bevindt zich aan het begin van de oude wijk Alfama, in het centrum van Lissabon. Het gebouw heeft vele aardbevingen doorstaan waardoor het zware schade opliep. Het is meerdere malen gerenoveerd, maar het sobere karakter is – ondanks alle renovaties – behouden gebleven.

De wijk Alfama bevindt zich in het oudste deel van Lissabon, dat tegen de burchtheuvel is opgebouwd. De bijzondere locatie van de wijk heeft prachtigste vergezichten als resultaat: uitzicht over het centrum van de stad en de hele rivier. Het grootste gedeelte van deze bijzondere wijk is intact gebleven tijdens de grote aardbeving in 1755, waardoor je nog steeds kunt struinen door de steile, oude, smalle straatjes – een waar doolhof.


Castelo de São Jorge

Het kasteel Castelo de São Jorge is het bekendste kasteel van Lissabon. Een deel van het kasteel werd al gebouwd in de 6e eeuw. Het kasteel is gelegen op de hoogste heuvel van Lissabon, in de eerder genoemde Alfama-wijk. Vanaf de top van de heuvel heb je een schitterend uitzicht over het historische centrum en de rivier de Taag. Castelo de São Jorge heeft lang dienst gedaan als koninklijk paleis; de historie van Lissabon is met het kasteel verweven. Men zegt dat Vasco de Gama na zijn geslaagde reis naar India in dit kasteel opgevangen werd.

Het kasteel is het hele jaar te bezoeken. Je kunt je tickets vooraf online bestellen.


Bairro Alto

Bairro Alto is een winkel- en uitgaansgebied in Lissabon. In dit gedeelte van de stad zijn de meeste bars en clubs te vinden. De wijk kenmerkt zich vooral door de smalle autovrije straten, waar met mooi weer alle terrasjes vol zitten. In de straatjes hangt altijd een gemoedelijke sfeer. Een gemakkelijke manier om de wijk te bereiken is met één van de liften of kabeltrams.


Stranden in Lissabon

Je stedentrip met een dagje strand combineren? Dat kan! In slechts 20 minuten ben je vanuit Lissabon met de trein in het prachtige Cascais, Oeiras, Carcavelos of Estoril. De treinen rijden voor maar een paar euro vanaf station Cais Do Sodré. Veel inwoners van Lissabon bezoeken deze stranden ook, dus het kan er in het weekend erg druk zijn.

Op de andere oever van de Taag, slechts 19 kilometer van het centrum van Lissabon, ligt de badplaats Costa da Caparica. Via de Ponte 25 de Abril bereik je Costa da Caparica in minder dan 30 minuten. Deze badplaats heeft meer dan 30 kilometer aan zandstranden.


Elevador da Glória en tram 28

De snelste en leukste manier om het oude centrum van Lissabon te verkennen is met tram Elevador da Glória en tram 28. Deze trams rijden via smalle straatjes en steile hellingen dwars door de historische wijken van Lissabon. De Elevador da Glória wordt ook veel door lokale bewoners gebruikt om de hoge heuvel van de stad te beklimmen.


Santa Justa lift

De Elevador de Santa Justa, oftewel de Santa Justa-lift, is een lift van 45 meter hoog die de straat Santa Justa met het hoger gelegen Carmoplein verbindt. Het is niet alleen een vervoersmiddel, maar ook een belangrijke toeristische attractie in de stad. De lift is gebouwd in Gotische stijl. Op het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht op het Rossioplein. Met een (dag)kaart voor de metro kunt u gratis gebruik maken van de Santa Justa-lift.


Hop-on Hop-off bussen

Net als in veel grote steden rijden in Lissabon de beroemde Hop-on Hop-off bussen. Het mooie van deze bussen is dat je kunt in- en uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Zo kun je Lissabon verkennen op je eigen tempo terwijl je geniet van het mooie weer. Er zijn verschillende soorten tickets te bestellen voor deze bussen, geldig voor één of meerdere dagen. Er zijn tickets waarmee je gebruik kunt maken van de vier verschillende routes met de bus, en ook van de tram. Er zit zelfs een kortingsboekje bij de tour inbegrepen voor restaurants en musea. Ook krijg je (afhankelijk van de periode waarin je reist) toegang tot de Santa Justa-lift. Bedenk vooraf wat je precies wilt doen om de meeste korting te behalen. Informatie over de uitgebreide reisopties en eventueel het bestellen van je tickets kan online.


Reistip

Ga je voor enkele dagen naar Lissabon en wil je, naast gebruikmaken van het openbaar vervoer, ook profiteren van kortingen voor musea en andere bezienswaardigheden, dan is de Lisboa Card een echte aanrader. Je kunt veel tijd en geld besparen met deze Lissabon Pas. De kaart geeft gratis toegang tot wel 25 musea, attracties en bezienswaardigheden in de stad. Kijk voor uitgebreide informatie en het eventueel bestellen van de pas op de website.


Bekijk alle blogs