De Rode Duivels live toejuichen op het EK 2024?
Ontdek alle matchen van België!

De VAR; is het een vloek of een zegen?

De VAR (video assistant referee, red) is al vanaf dag één, en eigenlijk al zelfs lang daarvoor, een veelbesproken onderwerp. Het zou de snelheid en het ritme uit het voetbalspel halen, en zorgen voor onrust bij spelers, trainers, en vooral het publiek, omdat zij niet weten wat er precies aan de hand is tijdens de inmenging van de VAR.

Maar de VAR brengt ook een hoop eerlijkheid. Het wel of niet toekennen van een doelpunt of penalty kan gigantische gevolgen hebben. Zo ook het wel of niet toekennen van gele- en rode kaarten; wanneer de tijd leert dat je niet meer overal mee wegkomt zal het spelletje uiteindelijk sportiever worden. Daarnaast is voetbal een snel spelletje en heeft de scheidsrechter maar één paar ogen; dankzij de VAR heeft de scheidsrechter nog een extra opvangnet waarop hij kan terugvallen.

De VAR kan ook zelf ingrijpen wanneer de scheidsrechter iets niet heeft gezien of verkeerd heeft beoordeeld. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij het veelbesproken moment van Lamprou in de wedstrijd Ajax – Heerenveen. Lamprou dook uit zijn doel en miste vervolgens volledig de bal waardoor hij in botsing kwam met Sam Lammers, die al twee keer scoorde namens Heerenveen. De scheidsrechter zag er geen overtreding in, maar werd naar de kant geroepen door de VAR. Na het zien van de beelden bleef de scheidsrechter echter bij zijn beslissing.

De scheidsrechter heeft dus nog altijd zelf het eindoordeel en dus ook de verantwoordelijkheid. Beoordelingen zijn gebaseerd op interpretatie, en die zullen dan ook altijd anders zijn. De VAR zal om deze reden ook nooit alle fouten tegengaan of oplossen, maar dat het aantal fouten zal verminderen, is een zekerheid.


In 2016 vond de eerste testcase met een live-verbinding plaats tijdens de vriendschappelijke interland Italië – Frankrijk. Vanaf seizoen 2018-2019 wordt er in de gehele Eredivisie gebruikgemaakt van de VAR. In de Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A en de Portugese Primeira Liga werd de VAR het voorgaande jaar al ingezet. In de Spaanse Primera División maakte de VAR zijn intrede, net als in de Eredivisie, in het voetbalseizoen 2018/19.

De enige achterblijver is vooralsnog de grootse Engelse Premier League. Zij zullen vanaf 2019/20 de VAR in gaan zetten. Wel werd de VAR vorig jaar al getest in de FA Cup. Bij de 3e ronde van de FA Cup, die het weekend van 5 januari van start ging, werd de VAR ook ingezet.

Bekijk alle blogs