De Rode Duivels live toejuichen op het EK 2024?
Ontdek alle matchen van België!

Bijeenkomst spelregelcommissie IFAB februari 2020

Begin maart vorig jaar voerde de spelregelcommissie IFAB (International Football Association Board) vier nieuwe regels in.
Lees hier de gewijzigde spelregels van het seizoen 2019/20.


Spelregelwijzigingen 2020/21

Twee keer per jaar vergadert de IFAB over eventuele wijzigingen en veranderingen in het voetbalspel. Ook dit jaar vond de vergadering van de IFAB weer in februari plaats. Na de bijeenkomst kwamen zij met een aantal kleine veranderingen. De belangrijkste daarvan heeft betrekking op de handsbal: aanvallend hands zal niet meer altijd worden bestraft. De wijziging heeft vooral te maken met een aanvallende handsbal buiten de zestien. Nu is het zo dat een aanvallende handsbal altijd een vrije trap betekent, ook wanneer de speler de bal raakt ver voordat er gescoord kan worden. Met de nieuwe regel hoeft de scheidsrechter alleen in te grijpen in een later stadium van de aanval, als de handsbal echt cruciaal is.


Handsbal

Gewijzigde regel 2019/20: Een handsbal in een aanvallende situatie is vanaf komend seizoen altijd hands. De intentie is straks niet meer relevant. Als een speler de bal met de hand raakt en uit die aanval valt een doelpunt, dan wordt dat moment afgefloten. Op dit moment is het zo dat er wordt gekeken of er opzet in het spel is.


Een handsbal – misschien wel een van de meest omstreden overtredingen met voetbal. Gebeurt de overtreding opzettelijk of niet? Wie zal het zeggen. De beoordeling is erg subjectief. Ook kan het er vanuit iedere hoek net weer even anders uitzien. Wanneer je in het heetst van de strijd je lichaam in een explosieve beweging naar voren beweegt, volgt je arm nou eenmaal automatisch. En een speler die op zijn hardst uithaalt en de bal met maar liefst 100 kilometer per uur naar voren schiet terwijl jij daar één meter voor staat: probeer je (boven)arm dan maar eens op tijd weg te trekken.

Het afgelopen voetbalseizoen was de handsbal dan ook weer vaak een punt van discussie. Helemaal nu we gebruik kunnen maken van de VAR: je kunt de actie wel tien keer terugkijken, maar uiteindelijk moet er toch een beslissing genomen worden. Wel of geen penalty? En dan is de vraag ook vaak nog: wanneer krijg je nou wel of geen rood? Er wordt nogal eens met twee maten gemeten.

Gele kaart keeper

Een andere spelregelwijziging die vanaf het volgende voetbalseizoen plaats gaat vinden: wanneer de keeper te vroeg van zijn lijn komt bij een strafschop en hierdoor de bal stopt, krijgt hij eerst een waarschuwing. Pas bij de tweede keer krijgt de keeper geel voor deze overtreding. Voorheen kreeg de keeper direct een gele kaart als hij van zijn lijn kwam.

Komt de keeper te vroeg van de lijn maar schiet de speler naast, over of op de lat, wordt de penalty komend seizoen niet meer opnieuw genomen.

Bekijk alle blogs