Tips voor vliegen naar Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en behoort tot de grootste steden van Europa. In totaal wonen er ruim drie miljoen mensen in deze stad. Madrid heeft een historisch karakter met veel cultuur, maar is natuurlijk ook een echte voetbalstad met grote clubs als Real Madrid en Atlético Madrid. Het is dan ook zeker de moeite waard om een Voetbalreis te maken naar Madrid en dit te combineren met een citytrip.

U kunt een compleet verzorgde Voetbalreis boeken bij Number 1 Voetbalreizen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw vlucht boeken. Wij voorzien u graag van alle informatie die u nodig heeft voor uw reis naar Madrid. 

 
Reizen naar Madrid via Madrid Barajas International Airport

Het vliegen op Madrid is over het algemeen vrij prijzig vanwege het feit dat er niet veel mogelijkheden zijn. Vanaf Amsterdam zijn er 3 maatschappijen die op zaterdagochtend rechtstreeks op Madrid vliegen, namelijk KLM, Air Europa en Iberia. Ook hier geldt dat het heenvliegen op vrijdag en het boeken van een extra hotelovernachting in de meeste gevallen voordeliger is dan op zaterdagochtend heen te vliegen.

Vanaf Brussel Zaventem vliegt prijsvechter Ryanair op zaterdagmorgen ook direct op Madrid. Dit kan in de praktijk wel 2 á 3 keer goedkoper zijn dan vanaf Amsterdam. Dit hangt natuurlijk ook af van de beschikbaarheid per vlucht en reisweekend. Ook vliegen Brussels Airlines en Air Europa vanaf Brussel Zaventem rechtstreeks op Madrid.

Van het vliegveld ‘Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas naar het centrum
Het vliegveld van Madrid ligt zo’n 15 kilometer van het centrum van de stad vandaan. Een taxi vanaf de luchthaven naar het centrum van Madrid kost € 35,00. Dit is een vast tarief en de bagage is hier bij inbegrepen. U kunt ook een betrouwbare taxi van tevoren regelen via TaxiTender.

De metro pakken is ook nog een optie. Het vliegveld heeft twee metrohaltes, namelijk ‘Aeropuerto T1-T2-T3’en ‘Aeropuerto T4’. Lijn 8 verbindt deze haltes met het centrum van Madrid. Om het centrum te bereiken dient u bij de halte ‘Nuevos Ministerios’ over te stappen op een andere metrolijn. De reistijd naar het centrum is ongeveer 35 minuten en een kaartje kost ongeveer € 5,00 per persoon.

Vanaf terminal 4 rijdt ook een trein van uitvoerder RENFE naar het centrum van Madrid. Met lijn C-1 bent u in ongeveer 20 minuten op ‘Nuevos Ministerios’. Een ticket kost zo’n € 2,75 per persoon.

U kunt vanaf terminal 1,2 of 4 ook de Exprés Aeropuerto nemen. Deze bus vertrekt ieder half uur en brengt u in zo’n 30 minuten naar de haltes Cibeles en Atocha. Een kaartje kost ± € 5,00 en is te koop bij de buschauffeur. 


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer Madrid

Madrid heeft een uitgebreid metronetwerk waarmee vrijwel alle hoeken van de stad bereikbaar zijn. Een enkele rit kost zo’n € 1,50 tot € 2,00, afhankelijk van het aantal haltes dat u passeert. Wanneer u veel gebruik gaat maken van de metro, dan is het voordeliger om voor ± € 8,50 een dagkaart te kopen. Voor ± € 12,50 kunt u een 10-rittenkaart kopen die te gebruiken is door meerdere personen. Als u van plan bent veel gebruik te gaan maken van de metro kan een Tourist Card voor meerdere dagen voordeliger zijn.

Wilt u naast het gebruik van het OV ook nog veel gaan bezichtigen in Madrid? Dan is het misschien handig een Madrid City Pass aan te schaffen. Hiermee kunt u een hoop tijd en geld besparen. U kunt bijvoorbeeld rijen overslaan, heeft gratis toegang tot de Hop-on Hop-off bus en er zit zelfs een gratis taxi transfer van de luchthaven naar uw accommodatie bij.


Praktische informatie algemeen

  • Het kraanwater is drinkbaar maar anders dan in Nederland; er kan dus een chloorsmaak aan zitten.
  • Een taxi in Madrid is een stuk goedkoper dan in Nederland. De officiële taxi’s in Madrid zijn wit met een rode streep op de zijkant. Zorg ervoor dat de meter altijd aanstaat.
  • Koop alleen tickets voor bezienswaardigheden via officiële websites. Reserveren via de website van bijvoorbeeld het museum zelf is altijd het veiligst en voordeligst.
  • U kunt veel tijd besparen met het omzeilen van wachtrijen; koop uw kaartjes van tevoren.
  • Een fiets huren in Madrid is een leuke, goedkope manier om veel van de stad in korte tijd te zien. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Madrid Highlights Bike Tour.

Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.