Tips voor vliegen naar Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland en de op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. Het is de thuishaven voor de voetbalclubs Celtic FC en de Glasgow Rangers. De stad heeft echter nog veel meer te bieden. Één van de populairste musea in het hele Verenigd Koninkrijk is het Kelvingrove Art Gallery and Museum en deze is gesitueerd in Glasgow; een echte trekpleister. Glasgow bezit verder nog meer dan twintig prachtige musea, waaronder het Scottish Football Museum. De stad is razend populair, mede door de grote hoeveelheid goede restaurants, pubs, café’s, bars en nachtclubs. Het is daarom zeer geschikt voor een citytrip.

Wanneer u een Voetbalreis gaat maken naar Glasgow is het dan ook ten zeerste aan te raden deze te verlengen met een dag of twee, zodat u optimaal kunt genieten van de stad. U kunt uw Voetbalreis volledig boeken bij Number 1 Voetbalreizen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw vlucht boeken. Check onze tips over vliegen naar Glasgow en de verschillende opties die u heeft om vanaf het vliegveld te reizen naar de stad. Wij voorzien u graag van de beste adviezen.Glasgow Airport

Glasgow Airport

Afstand centrum Glasgow16 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Glasgow.

VervoerMinutenPrijs
Taxi20£ 25,00
Trein45£ 3,60
Bus20£ 8,00
Edinburgh Airport

Edinburgh Airport

Afstand centrum Glasgow75 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Glasgow.

VervoerMinutenPrijs
Taxi45£ 80,00
Trein60£ 15,00
Bus80£ 5,00

Tips voor vliegen naar Schotland via Glasgow Airport

Er zijn vele mogelijkheden om op zaterdag rechtstreeks naar Glasgow te vliegen. KLM biedt meerdere vluchten aan, ook op zaterdagochtend, waardoor u altijd op tijd bent voor uw voetbalwedstrijd wanneer deze op zaterdagmiddag om 15.00 uur is. Vanaf Brussel Charleroi vliegt u met Ryanair rechtstreeks op Glasgow. U kunt ook uitwijken naar Düsseldorf; meerdere rechtstreekse vluchten gaan naar Glasgow met onder andere Loganair en KLM.

Van Glasgow International Airport naar het centrum
Glasgow Airport ligt vlakbij het plaatsje Paisley en ongeveer 16 kilometer van het centrum van Glasgow. Met de taxi bent u in ongeveer 20 minuten in het centrum van de stad. Een ritje met de taxi kost ongeveer £ 25. U kunt vooraf gemakkelijk een taxi reserveren via TaxiTender. Dan staat de taxi voor u klaar en heeft u altijd een vaste prijs.

U kunt ook met het openbaar vervoer naar het centrum van Glasgow. Vanaf het vliegveld neemt u shuttlebus 757 vanaf halte 7 vanaf de Terminal naar Paisley Gilmour Street Station en stapt u uit bij het treinstation van Paisley. Deze rit duurt ongeveer 20 minuten. Hier kunt u overstappen op de trein richting Glasgow Central. U kunt op het vliegveld van Glasgow een combi-ticket kopen voor deze rit voor £ 3,60. De reistijd is in totaal ca. 45 minuten.

Een snellere maar iets duurdere optie om in het centrum van Glasgow te komen is met de Glasgow Shuttle, de Glasgow Airport Express (First 500). U kunt de bus vanaf halte 1 van het vliegveld pakken richting Buchanan Bus Station in de stad. Dit ritje duurt ca. 20 minuten. U kunt ook uitstappen bij Glasgow Central en Queen Street Station; check vooraf goed waar uw hotel precies ligt voor de snelste route. U kunt uw ticket bij de buschauffeur kopen of vooraf online via de website. Een enkele reis is £ 8,- en een retourticket £ 12,-.

Tips voor vliegen naar Schotland via Edinburgh Airport

Het vliegveld van Edinburgh ligt 75 kilometer verwijderd van Glasgow. Het kan de moeite zijn om eens te kijken naar de voordelen van vliegen op Edinburgh; het aanbod is een stuk groter waardoor u al vanaf € 89,- retour kunt vliegen. Ook zijn er meerdere vluchten beschikbaar op de zaterdagmorgen, zowel met Easyjet als met KLM kunt u voor 10.00 uur vertrekken waardoor u altijd op tijd bent voor uw voetbalwedstrijd als deze op zaterdagmiddag is. Hetzelfde geldt voor vliegen vanaf Eindhoven.
Vanaf Brussel kunt u onder andere vanaf Brussel Internationaal vliegen met Brussels Airlines, British Airways en KLM. Vanaf Düsseldorf vliegt u rechtstreeks met Ryanair.

Van Edinburgh Airport naar het centrum van Glasgow
Met een taxi vanaf Edinburgh Airport naar het centrum van Glasgow ben u slechts 45 minuten onderweg. De prijs kan echter al snel oplopen tot £ 80,-. Wanneer u met meerdere mensen bent is het wel een makkelijke en snelle optie. U kunt eventueel vooraf gemakkelijk een taxi reserveren via TaxiTender. Zo staat de taxi voor u klaar en heeft u altijd een vaste prijs.

Vanaf het vliegveld van Edinburgh reist u zeer gemakkelijk en voordelig naar het centrum van Glasgow. De treinen komen aan in Queen Street Station. U boekt al een treinticket vanaf € 15,-. Kijk online goed welk ticket u boekt om tijdverlies te voorkomen: de reistijden lopen uiteen vanaf 47 minuten tot 1 uur en 30 minuten.

U kunt vanaf Edinburgh Airport ook gemakkelijk met de bus naar Glasgow afreizen. Er zijn meerdere opties. De National Express-bussen rijden al vanaf € 5,- heen en weer tussen het vliegveld en Buchanan Bus Station in het centrum van Glasgow. Ook hier geldt: kijk goed welke tijd u kiest. De snelste rit is 1 uur en 10 minuten maar de lange rit duurt 1 uur en 35 minuten.
Dan is er ook nog de busservice Citylink Air. Deze bussen rijden 24/7, elke 30 minuten. Een enkele ticket kost £12,50 en een retourticket £ 21,-. De reistijd is ongeveer een uur.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit nog voordeliger zijn. 


Openbaar vervoer in Glasgow

Het stadscentrum van Glasgow is vrij compact en goed te voet te verkennen. Buiten het stadscentrum zijn er ook overal voetpaden; in het centrum zijn vele straten zelfs autovrij.

Glasgow heeft een uitgebreid busnetwerk. U kunt vooraf online de routemap inzien, kiezen wat voor kaartje u wilt (welke zones) en zo een hoop geld besparen. Een anderen leuke manier om de stad te verkennen is met de bekende Hop-on Hop-off bussen. Deze brengen u naar alle highlights van de stad en u kunt in- en uitstappen wanneer u maar wilt.  

De metro van Glasgow is de snelste manier om door de stad te komen. Deze stelt niet zoveel voor in vergelijking met andere grote steden; in slechts 25 minuten kunt u een rondje om de hele stad rijden voor slechts £ 1,60. Een dagkaart kost £ 4,-. Er zijn meerdere treinstation in Glasgow, waaronder Glasgow Central, Queen Street Station en Argyle Street. Deze station liggen alledrie in het centrum.


Praktische informatie algemeen

  • De valuta in het Verenigd Koninkrijk is de Britse pond (GBP).
  • Wisselkoers: £ 1 = € 1,13.
  • Het is het beste om pas te pinnen als u in de binnenstad bent en niet gelijk op het vliegveld. De wisselkoersen zijn hier anders en niet gunstig waardoor u snel veel geld kwijt bent voor de transactie. Dit geldt ook voor geld wisselen vooraf.
  • In Schotland worden stopcontacten van type G gebruikt. Als u in Nederland woont heeft u dus een reisstekker nodig.
  • In Schotland is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • Neem alleen een officiële taxi, geen ‘snorder’; de officiële ‘black cabs’ zijn altijd voorzien van een meter.
  • Als het weer het toelaat is het ook een goedkope en leuke optie om in en om Glasgow te gaan fietsen. Ontdek op deze manier het leuke van de stad maar ook de prachtige omgeving en het mooie landschap dat Schotland te bieden heeft.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.