Tips voor vliegen naar Napels

Napels is een Italiaanse havenstad met bijna 4,5 miljoen inwoners. De stad heeft een rijke geschiedenis met veel kunst en cultuur. In Napels wordt een eigen dialect gesproken dat heel veel afwijkt van het Italiaans.

SSC Napoli is de grote voetbalclub uit Napels, voornamelijk beroemd vanwege de Argentijnse sterspeler Diege Maradona. De Italiaanse voetbalclub speelt zijn thuiswedstrijden in het Stadio San Paolo.

Naast voetbal is Napels ook een leuke stad voor een citytrip. De stad mag dan wel in de schaduw staan van andere Italiaanse steden als Rome en Milaan, maar Napels behoort zonder enige twijfel tot de meest interessante steden van Europa. Zo kunt u een bezoek brengen aan de Duomo van Napels, de Napelse haven en Castel Nuovo, één van de belangrijkste symbolen van de stad. De stad staat vooral bekend om zijn heerlijke gerechten, die u kunt verorberen op één van de vele prachtige pleinen of verborgen hofjes met de mooiste uitzichten. 

Wanneer u een Voetbalreis gaat maken naar Napels, is het goed om te weten wat u nog meer allemaal in deze prachtige stad kunt doen. Het is namelijk zeker de moeite om uw reis met een paar dagen te verlengen. Prijstechnisch kan het soms zelfs voordeliger zijn om langer te blijven en zo buiten het weekend om te vliegen. Wij voorzien u graag van de beste adviezen! 
Reizen naar Napels via Napels Airport

Het aanbod om naar Napels te vliegen is groot; meerdere maatschappijen vliegen vanaf Amsterdam Schiphol op zaterdagochtend naar dit vliegveld, zoals Transavia, Alitalia, Air France, KLM en EasyJet. Met Transavia en EasyJet vliegt u altijd rechtstreeks. De vlucht duurt ongeveer 2,5 uur. Vanwege het grote aanbod zijn er meerdere voordelige opties om op zaterdagochtend te vliegen; zo bent u altijd op tijd voor uw voetbalwedstrijd.

Vanuit Rotterdam is er zo nu en dan  een mogelijkheid om met Transavia of Easyjet te vliegen. Deze opties zijn echter beperkt en zijn meestal met een tussenlanding. Vanaf Eindhoven vertrekken goedkope vluchten naar Napels. In 2 uur en 20 minuten kunt u in het laagseizoen al vliegen vanaf € 47,00.

Vanuit Brussel zijn er ook verschillende opties, met onder andere Alitalia, Ryanair en Brussels Airlines. Een andere uitwijkmogelijkheid is naar Düsseldorf. Vanaf hier gaan ook meerdere vluchten op zaterdagochtend, voornamelijk met Ryan Air.


Van vliegveld Napels Internationaal Airport naar het centrum

Het vliegveld van Napels, Aeroporto di Napoli, ligt op ongeveer 6 kilometer van het centrum van Napels. Met de taxi duurt het ca. 20 minuten om in het centrum te komen, afhankelijk van de verkeersdrukte. Dit kost ongeveer € 20,00, afhankelijk van de verkeersdrukte. In de avonduren en ’s nachts is een taxirit duurder. U kunt eventueel een taxi van tevoren regelen via TaxiTender. Dan staat de taxi voor u klaar en heeft u altijd een vaste prijs.

Tussen de luchthaven en het centrum van Napels rijdt ook een shuttlebus, de Alibus. Deze bus vertrekt 2 tot 4 keer per uur. De reistijd is ongeveer 20 minuten. De bus stopt naast het centraal station van Napels (Piazza Garibaldi) en bij twee haltes in de haven. De eerste Alibus vanuit de stad vertrekt om 05.45 uur, de laatste bus vanaf de luchthaven vertrekt rond 23.45 uur. U kunt bij de buschauffeur een ticket kopen, of alvast vooraf online. Een ticket kost ongeveer € 5,00 en is 90 minuten geldig.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Napels

Napels heeft een uitgebreid openbaar vervoernetwerk met onder andere treinen, trams, metro’s en bussen. Het openbaar vervoer in Napels werkt met het giranapoli-systeem, een speciaal systeem voor alle bussen, trams, funiculaires en metro’s.

Een enkele reis met het OV kost € 1,60. U kunt dan 60 minuten reizen. Een dagkaart kost € 4,50. U koopt uw kaartje bij de automaten op de stations of bij kiosken in de stad.

De metro is het betrouwbaarste en snelste vervoermiddel in Napels. Napels heeft twee metrolijnen; de ene gebruikt het treinnetwerk, de andere is een heuvelmetro.

Met de bus of de tram reizen is ook een optie. Vanwege het drukke verkeer duren busritjes in Napels wel lang. Bussen en trams zitten bovendien vaak overvol. Bussen rijden van zes uur ’s morgens tot middernacht, maar er zijn ook speciale nachtbussen.

De stad beschikt ook over een funiculaire, een kabeltrein. Dat is een trein die over een steile baan door een kabel wordt voortgetrokken. Er zijn vier lijnen. Ook dit is een betrouwbaar vervoermiddel. De funiculaires rijden van zeven uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds, om de tien minuten.

Tip: Wilt u naast het gebruik van het OV ook nog het één en ander gaan bezichtigen in Napels? Dan is het misschien handig om een Napels City Pass aan te schaffen. Naast allerlei kortingen op interessante bezienswaardigheden en een entreeticket naar Pompeï (inclusief vervoer), zit er ook een Airport transfer bij inbegrepen en toegang tot de Hop-on Hop-off bus.

Een andere, iets minder uitgebreide, optie is de Campania Artecard. Dit is een kortingskaart waarmee u 3 dagen gratis met het openbaar vervoer door Napels kunt reizen. Ook kunt u met deze kaart naar verschillende musea en opgravingen. Bedenk vooraf goed wat u wilt gaan doen; dit kan een hoop geld besparen.


Praktische informatie algemeen

  • Het kraanwater is drinkbaar maar anders dan in Nederland; er kan dus een chloorsmaak aan zitten.
  • Gebruik in Napels alleen de officiële taxi's. Alle andere taxi's opereren illegaal en staan bekend vanwege hun oplichtingpraktijken. Normaal gesproken rijden de taxi's op basis van de taximeter. Zorg dan ook dat de meter altijd aanstaat!
  • De (dag)kaarten die u koopt voor het OV zijn vaak geldig in bus, metro en trein.
  • U kunt veel tijd besparen met het omzeilen van wachtrijen; koop uw kaartjes van tevoren.
  • Koop alleen tickets voor bezienswaardigheden via officiële sites. Reserveren via de website van bijvoorbeeld het museum zelf is altijd het veiligst en voordeligst.
  • In de meeste musea in Napels krijgt u onder de 25 jaar 50% korting. Laat dus altijd uw paspoort zien bij aanschaf van een toegangskaartje. Dit geldt zelfs voor Pompeï!
  • Een fiets huren in Napels is een leuke, goedkope manier om veel van de stad in korte tijd te zien. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Napels Highlights Bike Tour.

Genoemde prijzen en tijden zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.