Tips voor vliegen naar Marseille

Marseille is de thuisbasis van de grote Franse club Olympique Marseille, die zijn thuiswedstrijden speelt in het Stade Vélodrome. Geen enkele andere Franse club speelt langer in de hoogste klasse Ligue 1 dan Olympique Marseille. 

Marseille is na Parijs de tweede stad naar inwoneraantal van Frankrijk. De mooie havenstad, dat de geboorteplaats is van Zinedine Zidane, ligt aan de Middellandse Zee en is qua toerisme in opkomst. Marseille is een bruisende stad voor een citytrip maar heeft ook een grote variëteit aan stadsstranden. De stad heeft een historisch centrum met veel bezienswaardigheden, met als hoogtepunt de Notre Dame de la Garde. Ook kunt u heerlijk genieten op de vele terrasjes onder het genot van de lekkere wijnen.

Het is dan ook zéker de moeite om, wanneer u een Voetbalreis boekt naar Marseille, deze te verlengen met een aantal dagen om optimaal te kunnen genieten van deze prachtige stad. U kunt uw Voetbalreis volledig boeken bij Number 1 Voetbalreizen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw vlucht boeken. Wij voorzien u graag van alle informatie die u nodig heeft voor uw Voetbaltrip naar Marseille.
Reizen naar Marseille via Marseille Provence Airport

Vanaf Amsterdam kunt u rechtstreeks vliegen op Marseille, met onder andere KLM, AirFrance en EasyJet. De vlucht duurt iets langer dan twee uur. Vanaf Eindhoven is het zeer goedkoop om naar Marseille te vliegen. In het laagseizoen kan dit al vanaf € 30,-. U dient dan echter wel uit te wijken naar vrijdag, omdat er op zaterdag geen rechtstreekse vluchten beschikbaar zijn. Vanaf Brussel Charleroi zijn er ook goedkope vluchten beschikbaar. Voor nog geen € 50,- vliegt u op zaterdagochtend rechtstreeks op Marseille met Ryanair. Ook vanaf Brussel Internationaal kunt u rechtstreeks vliegen met Brussels Airlines.
Met Eurowings kunt u vanaf Düsseldorf rechtstreeks op Marseille vliegen. Op zaterdag gaan er echter geen rechtstreekse vluchten, dus zal u al moeten uitwijken naar de vrijdag of een andere dag.

Van vliegveld Marseille Airport naar het centrum

Het centrum van Marseille ligt op 27 kilometer afstand van het vliegveld. Als u met de taxi naar het centrum wilt, duurt dit 30 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Het ritje kost ongeveer € 55,-. U kunt vooraf een taxi gemakkelijk reserveren bij TaxiTender, dan heeft u altijd een vaste prijs en komt u niet voor verrassingen te staan.

Vanaf het vliegveld van Marseille gaat er een gratis Airport Train Shuttlebus naar treinstation Vitrolles Aéroport Marseille Provence. De shuttlebussen vertrekken vanaf platform 3 voor Terminal 1. De busrit duurt maximaal 5 minuten. Vanaf het treinstation rijden in de spits meerdere keren per uur directe treinen naar Marseille Gare St. Charles. Deze treinen doen er ongeveer 15 minuten over. De stoptreinen duren maximaal een half uur. Een ticket voor de trein kost € 5,10 en is verkrijgbaar bij de ticketbalie en de ticketautomaten op het vliegveld.

Als u niet wilt overstappen is de bus een andere optie. Bus Navette Marseille Aeroport rijdt iedere 15 à 20 minuten van en naar het centraal station Marseille Gare St. Charles. Deze rit duurt ongeveer een half uur en kost € 8,30.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit nog voordeliger zijn. 


Openbaar vervoer in Marseille

Het compacte centrum van Marseille is prima te voet te verkennen, maar het openbaar vervoer is ook heel efficiënt met een geïntegreerd systeem van metro, bus en tram. Voor het rooster van alle lijnen (bus, metro en tram) kunt u kijken op de website van RTM.

Marseille heeft twee metrolijnen. Deze lijnen rijden vanaf 05.00 uur ’s ochtends iedere vijf  minuten. Een kaartje voor de metro kost € 1,70 en is 1 uur geldig (ook in de tram en bus). Bij een langer verblijf in Marseille kunt u ook een kaartje voor 3 dagen aanschaffen. Bussen in Marseille rijden tot 21.00 uur en dagelijks rijden er ook nachtbussen. Samen met de taxi’s rijden de bus in hun eigen rijvakken, waardoor u niet in de file staat en sneller op bestemming bent. Het kaartje dat u voor € 1,70 koopt is 1 uur geldig.

Marseille heeft ook twee tramlijnen. De eerste lijn rijdt tussen Les Callois en Noailles en de tweede tussen Euroméditeranée Gantes en Blancarde. De trams rijden dagelijks tussen 05.00 en 00.30 uur.

Wanneer u van plan bent voor meerdere dagen naar Marseille te gaan, veel met het OV gaat reizen en bezienswaardigheden wilt gaan bezichtigen is het aan te raden om een Marseille City Pass aan te schaffen. Deze kaart geeft gratis toegang tot diverse musea en heeft daarnaast een hoop andere kortingen. Bedenk van tevoren goed wat u allemaal wilt gaan doen en bestel uw tickets vooraf online.


Praktische informatie algemeen

  • Taxi’s in Marseille zijn niet al te goedkoop; de prijzen zijn vergelijkbaar met die van taxi's in Nederland en kunnen vooral in de avonduren snel oplopen.
  • De (dag)kaarten die u koopt zijn geldig in bus, metro en tram.
  • Download de RATP-reisplanner voor de metro en de bus ‘Next Stop Paris’ voor uw smartphone. Deze app werkt ook offline.
  • Koop alleen tickets voor bezienswaardigheden via officiële sites. Reserveren via de website van bijvoorbeeld het museum zelf is altijd het voordeligst.
  • Als u de Notre Dame de la Garde gaat bezoeken bovenaan de heuvel van Marseille, is het niet alleen handig maar ook leuk om het toeristische treintje Le Petit Train de Marseille te nemen; deze is van april tot oktober actief en kost € 8,-.
  • Een andere leuke en goedkope manier is om de stad op de fiets te verkennen. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Marseille Fietstour: compleet e-bike.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.