Tips voor vliegen naar Southampton

Wanneer u naar Southampton reist voor een voetbalwedstrijd van de gelijknamige club, is het handig om te weten dat er nog vele andere bezienswaardigheden in deze grote havenstad zijn. De stad heeft een bruisend nachtleven maar bezit onder andere ook veel musea en verschillende monumenten. De stad is beroemd als de havenstad van de Titanic. U kunt hier dan ook alles te weten komen over het verhaal van de Titanic in het Sea City Museum. Met de Titanic Experience krijgt u zelfs een kijkje in verschillende nagemaakte ruimtes van de Titanic aan de hand van videobeelden.

Als u een Voetbalreis gaat maken naar Southampton is het dan ook zeker de moeite om uw reis met één of twee dagen te verlengen. Prijstechnisch kan het soms zelfs voordeliger zijn om langer te blijven en zo buiten het weekend om te vliegen.

Wij voorzien u graag van de beste adviezen!
Reizen naar Southampton via Southampton Airport

Voor vluchten naar Southampton Airport zijn er vanaf Amsterdam Schiphol meerdere opties. Op zaterdagochtend kunt u vanaf Amsterdam met Flybe vliegen om 11.05 uur. Als u op zaterdag de eerste wedstrijd heeft van 13.30 uur kan dit een krap reisschema zijn. U kunt ervoor kiezen om dan al op vrijdag te vliegen. Op deze dag zijn er meerdere vluchten, waaronder ook een avondvlucht. Zo hoeft u geen extra dag vrij te nemen. Het aanbod om naar Southampton Airport te vliegen is verder niet heel groot. De enige andere mogelijkheid is om uit te wijken naar Düsseldorf. Vanaf hier kunt u op vrijdag rechtstreeks op Southampton Airport vliegen, met Flybe. Op zaterdag gaan er helaas geen rechtstreekse vluchten.

Van Southampton Airport naar het centrum
Het vliegveld van Southampton is een internationale luchthaven op ongeveer 7 kilometer ten noordoosten van de stad. Met de taxi vanaf de luchthaven naar de stad bent u, afhankelijk van de verkeersdrukte, ongeveer 15 minuten onderweg. Dit kost ongeveer £ 20,-. U kunt vooraf een taxi reserveren via TaxiTender. Zo hoeft u niet te wachten en heeft u altijd een vaste prijs.

Van de luchthaven naar de stad afreizen met het openbaar vervoer is super efficiënt en gemakkelijk: u bent al binnen een minuut via de voetgangersbrug op het Southampton Airport Parkway Station. Hier kunt u op de trein stappen naar Southampton Central. U kunt uw reis vooraf makkelijk plannen via de website van National Rail. De reistijd met de trein is ca. 10 minuten en een single ticket gaat al vanaf £ 3,90.

Een goedkopere optie is de bus. U kunt vanaf het vliegveld (Southampton Airport Parkway) op de Uni-link U1C bus stappen. Deze rit duurt echter wel een stuk langer, namelijk ruim 40 minuten. Een ticket kost slechts £ 2,- en een ticket voor een hele dag £ 3,50.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Southampton

Southampton is een vrij compacte stad waardoor veel goed te belopen is. Als u vanuit het centrum naar het St. Mary’s Stadium wilt kunt u het ook gewoon te voet af; het is ongeveer 20 minuten lopen.

U kunt ook gebruik maken van de Stadium Shuttlebussen. Op vertoon van uw wedstrijdticket mag u op de wedstrijddag gebruik maken van deze service. De bussen vertrekken vanaf Granville Street en Chapel Road ca. 2 uur vooraf aan de wedstrijd richting het stadion.

Als u alleen in het centrum blijft zult u het openbaar vervoer niet echt nodig hebben; toch heeft Southampton wel 478 busverbindingen in de stad van 7 verschillende busmaatschappijen. De stad is hierdoor verbonden met een hoop omliggende steden. Als u met de bus wilt reizen is het aan te raden u vooraf online goed in te lezen over alle verschillen.

Vanwege de drukte is, vooral tijdens wedstrijddagen, de fiets de snelste en meest efficiënte manier om rond te reizen in Southampton. Bij het stadion zijn er gratis parkeergelegenheden voor fietsen en scooters. Als u wilt gaan fietsen in en om Southampton kunt u het beste vooraf een up-to-date routemap downloaden. Southampton County Council geeft diverse tips voor fietsen in Southampton. De knalgele fietsen van YoBike overspoelen de steden, en zo ook Southampton. Met de smartphone-app kunt u zien waar beschikbare fietsen geparkeerd staan en ze vervolgens ontgrendelen via Bluetooth. De fietsen kosten £ 1,- per uur, met een dagelijks limiet van £ 5,-.


Praktische informatie algemeen

  • De valuta in het Verenigd Koninkrijk is de Britse pond (GBP).
  • Wisselkoers: £ 1 = € 1,13.
  • Het is het beste om pas te pinnen als u in de binnenstad bent en niet gelijk op het vliegveld. De wisselkoersen zijn hier anders en niet gunstig waardoor u snel veel geld kwijt bent voor de transactie. Dit geldt ook voor geld wisselen vooraf.
  • In Engeland worden stopcontacten van type G gebruikt. Als u in Nederland woont heeft u dus een reisstekker nodig.
  • In Engeland is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • Neem alleen een officiële taxi, geen ‘snorder’; de officiële ‘black cabs’ zijn altijd voorzien van een meter.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.