Tips voor vliegen naar Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en met bijna 3,5 miljoen inwoners tevens de grootste stad. Ondanks de enorme grootte van Berlijn is er al jaren maar één club uit deze stad actief in de Bundesliga, namelijk Hertha BSC. De voetbalclub bestaat al sinds 1892 en speelt alle thuiswedstrijden in het Olympiastadion.

In Berlijn is er naast voetbal en uitgaan nog een hoop te beleven, zoals de Berlijnse Muur die in sommige delen van de stad nog te bezichtigen is, Checkpoint Charlie, het Alexanderplatz, en het moderne plein Potsdamer Platz. Dit maakt de stad perfect om een Voetbalreis te combineren met een korte citytrip. Als u een Voetbalreis gaat maken naar Berlijn is het dus zeker de moeite om uw reis met één of twee dagen te verlengen.

Als u naar Berlijn gaat kunt u vliegen op twee vliegvelden, Berlijn Schönefeld en Berlijn Tegel. Berlijn Schönefeld Airport ligt in het noordwesten van de stad, ongeveer 22 kilometer verwijderd van het centrum. Berlijn Tegel Airport is het meest gebruikte vliegveld van Berlijn en ligt slechts 12 kilometer verwijderd van het centrum.
Reizen naar Berlijn via Berlin-Tegel Airport

De opties om vanaf Amsterdam Schiphol op Berlijn te vliegen zijn onbeperkt. Vliegen op Berlijn Tegel is vanaf Schiphol duurder dan op Berlin Schönefeld; een retourtje kost al snel € 133,-. De reisduur is 1 uur en 15 minuten. Er zijn meerdere opties met KLM op vrijdag de hele dag en op zaterdagochtend, zodat u altijd op tijd bent voor de voetbalwedstrijd.

Ook vanaf Brussel gaan er diverse vluchten naar Berlijn. Dit is de allergoedkoopste optie. U kunt met Brussels Airlines op zaterdag vliegen vanaf Brussel Internationaal naar Berlin Tegel. Er zijn echter niet veel vroege opties; wanneer de voetbalwedstrijd op zaterdag overdag is, is dit dus geen optie. Wel kunt u op vrijdag vliegen: er gaan meerder vluchten zowel ’s middags als ’s avonds waardoor u ook geen extra vrije dag hoeft te nemen.

Een andere uitwijkmogelijkheid is naar Düsseldorf. U vliegt met EasyJet al vanaf € 81,- naar Berlin Tegel Airport. Ook hier heeft u weer meerdere opties, waaronder 2 opties om zaterdagochtend voor 10.00 uur te vliegen, waardoor u altijd op tijd bent voor de voetbalwedstrijd. De reisduur is slechts 1 uur en 10 minuten.

Van vliegveld Berlin Tegel naar het centrum
Berlin Tegel Airport is de grootste luchthaven van Berlijn en ligt 12 kilometer verwijderd van het centrum. Afhankelijk van de verkeersdrukte duurt het ca. 25 minuten om in de stad te komen. Een taxirit kost al snel € 30,-. U kunt vooraf een taxi regelen via TaxiTender. De taxi staat dan voor u klaar en u heeft altijd een vaste prijs.

In tegenstelling tot Berlin Schönefeld zijn er geen treinstations bij de luchthaven Berlin Tegel. De meest efficiënte optie om van vliegveld Berlin Tegel af te reizen naar het centrum van de stad is met de bus. Er zijn meerdere buslijnen richting de stad. De snelste is de JetExpressBus TXL van BVG. De 4 haltes waar u op kunt stappen bevinden zich direct buiten Terminal A en B. Iedere 6 à 10 minuten vertrekken de bussen vanaf het vliegveld naar de stad en terug. De bus brengt u in 40 minuten naar het Alexanderplatz in het centrum van Berlijn. Een ticket kost slechts € 1,70. U kunt uw route gemakkelijk plannen via de website van de luchthaven.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is zeer uitgebreid. Zowel de bussen, metro’s als treinen rijden frequent en kosten, in vergelijking met Nederland, bijna niets. Voor de grotere afstanden is het aan te raden gebruik te maken van de metro (U-Bahn) en sneltrein (S-Bahn). In de stad zelf zijn er talloze buslijnen waar u gebruik van kunt maken. Een dagkaart kost € 6,30. Voor alle informatie (tijden, tickets, routes) over het openbaar vervoer (BVG) van Berlijn kunt u het best even kijken op de officiële website.

Tip! Stadsbus 100 rijdt langs bijna alle bezienswaardigheden in Berlijn. U kunt uw gewone single ticket of dagticket gebruiken voor deze bus. Het ticket is pas geldig wanneer u deze afstempelt in de daarvoor bestemde automaten. Bus 100 is een stuk voordeliger dan de meeste sightseeingbussen.

Tip! Bent u van plan meerdere dingen te gaan bezichtigen in Berlijn? Dan kan het handig zijn de Berlijn City Pass aan te schaffen. Hiermee kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, de Hop-on Hop-off-bussen, luchthaventransfers en gratis of met vele kortingen naar binnen bij de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. Kijk voor de verschillende voordelen online waar u ook direct uw ticket kunt bestellen.


Praktische informatie algemeen

  • Taxi’s in Berlijn zijn redelijk goedkoop. De tarieven zijn overal 24/7 hetzelfde; zorg dat de meter altijd aanstaat! De officiële taxi’s zijn crèmekleurig met een geel bord met ‘TAXI’ op het dak.
  • De (dag)kaarten die u koopt zijn vaak geldig in bus, metro, trein en tram.
  • Berlijn is een grote stad waar altijd wel wat te doen is. Check voordat u op reis gaat de evenementenagenda van de stad en ontdek leuke festivals, feestjes, markten e.d.
  • In veel winkels in Berlijn kunt u niet pinnen. Zorg daarom altijd dat u voldoende geld op zak heeft.
  • Op zondag zijn de meeste winkels in Berlijn gesloten.
  • De meeste musea zijn op maandag gesloten.
  • Een andere leuke en goedkope optie is om de stad op de fiets te verkennen. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Berlin Highlights Bike Tour.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.