Montjuïc

Montjuïc

Montjuïc, ook wel de Jodenberg genoemd, verwijst naar de Joodse gemeenschap die hier eind 14e eeuw gewoond heeft. De berg heeft later de functie van vesting op zich genomen totdat de wereldtentoonstelling van 1929 de berg maakte tot wat het nu is. Er zijn enorm veel gebouwen bijgebouwd die tegenwoordig dienst doen als museum of kunstgalerie. Zo vindt u hier het nationaal museum voor Catalaanse kunst, Archologisch museum, het herstelde oud Spaanse dorp en een prachtige Botanische tuin.

Tevens zijn er nog vele bezienswaardigheden die nog overgebleven zijn van de Olympische Spelen die hier in 1992 plaatsvonden en waar Montjuïc het episch centrum van was. Zo kunt u buiten de traditionele bezienswaardigheden ook stadions, zwembaden, en diverse sportterreinen bezoeken die speciaal voor dit internationale toernooi waren aangelegd. 

De stad met in het bijzonder het stadsdeel Montjuïc heeft met het moment van de Olympische Spelen gebruik gemaakt van de ontwikkelingsmogelijkheden die het met zich meebracht. Zo zijn er een aantal wandelzones aangelegd die het mogelijk maken de wijk op een aangename manier te bezichtigen. Voorbeelden hiervan zijn de wandelzones bij het Parc del Migdia aan de zuidkant van de wijk en de wandelzone bij de Botanische tuin.

Het Montjuïc is simpelweg een openluchtmuseum waar u met gemakt 2 dagen lang rond kan lopen om alles op uw gemak te kunnen bekijken. Vergeet daarbij ook niet om bovenop de berg van het mooie uitzicht te genieten!

Pavelló Mies van der Rohe

Mies van der Rohe die wordt beschouwd als de vader van de moderne architectuur heeft het paviljoen in 1929 ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1929. Nadat het paviljoen na de wereldtentoonstelling weer is afgebroken is het in 1986 weer exact gereconstrueerd zodat we er vandaag de dag weer van kunnen genieten.

Het paviljoen dat ook bekend staat als het Barcelona paviljoen is een iconisch symbool van de moderne architectonische beweging en is een inspiratie voor een hele generatie architecten geweest. De maker van het paviljoen was tevens de directeur van het Bauhaus, de school die het verloop van de Europese kunst en design heeft veranderd.

Het paviljoen is opgebouwd uit glas, staal en vier verschillende soorten marmer uit onder andere de Alpen en uit Griekenland. Het prachtige effect dat door de combinatie van materialen wordt gecombineerd wordt aangevuld met het prachtige sculptuur van Georg Kolbe’s Alba.

Museu Nacional d’Art de Catalunya MNAC

Het MNAC museum is het nationale museum van de Catlaanse beeldende kunst. Het museum is gevestigd op de berg van Montjuïc aan het einde van de Avinguda de la Reina Maria Cristina in de buurt van Plaza Espanya.

Het museum is vooral bekend om zijn uitstekende collectie van Romaanse kerk schilderijen en voor de Catalaanse kunst & design uit de jaren 1800-1900. Het museum bevindt zich in het Palau Nacional, hét gebouw dat symbool staat voor de wijk Montjuïc. Het grote gebouw is in Italiaanse stijl gebouwd en stamt uit 1929.

Het Palau Nacional, die het Museu d’Arte de Catalunya huisvest, is er gevestigd sinds 1034 en werd uitgeroepen tot nationaal museum in 1990 onder de musea wet . In datzelfde jaar werd een grondige renovatie op poten gezet om het gehele gebouw en omgeving op te knappen. Dit gebeurde onder meer door samenwerking van verschillende architecten waaronder Gae Aulenti en Enric Steegmann. The Oval Hall werd als eerste gedeelte van het Palau heropend in 1992 ter gelegenheid van de Olympische Spelen. De resterende collecties werden over de resterende jaren van 1995 (opening van de afdeling Romeinse kunst) tot 2004 toen de officiële opening van het MNAC plaats vond.

Poble Espanyol

Het Poble Espanyol is een waar openluchtmuseum gelegen op de heuvel van Montjuïc. Het dorp werd gebouwd in 1929 voor de wereldtentoonstelling die dat jaar in Barcelona plaatsvond.

Josep Puig i Cadafalch had het idee voor een museum in de vorm van een stad waarin de architectuur, de stijl en de cultuur van de verschillende volken, steden en culturen uit Spanje terugkwamen. Het doel was om het ideale model voor een Spaans dorp, waarin monumentaal Spanje in terug te zien is, te produceren. De architecten die de stad ontworpen waren Francesc Folguera en Ramon Reventós. In totaal werd de stad gebouwd in 13 maanden en hoewel het alleen werd gebouwd voor de tentoonstelling werd het opengehouden als museum en niet gesloopt net als vele andere attracties die daarvoor waren gebouwd. Het museum bestaat in totaal uit 300 werken vervolledigd met een beeldentuin.

Fundació Joan Miró

Het gebouw van de stichting Joan Miró. De gelijknamige schilder schonk het gebouw in 1971 aan de stad Barcelona. De witte muren, rustieke tegelvloeren en het elegante dak-systeem bestaande uit bogen, maken dit een van ’s werelds mooiste museumgebouwen en een hoogstandje wat betreft het art en design. De stichting herbergt een permanente tentoonstelling van meer dan 225 schilderijen, 5000 tekeningen, 150 beeldhouwwerken, wandtapijten en vrijwel alle afbeeldingen van Joan Miró zelf.

Anella Olímpica

Op het hoogste deel van de berg bevindt zich de Anella Olímpica. De Olympische ring die is aangelegd voor de belangrijkste wedstrijden van de Olympische Spelen van 1992 vormt samen met het Olympisch Stadion en het Palau Sant Jordi het hart van deze Olympische sport zone.

Teatre Grec

Het openluchttheater dat omringd wordt door fraaie tuinen. De rotsen van een oude steengroeve vormen het decor van het Teatre Grec dat in 1929 is gebouwd naar het voorbeeld van het theater van Epidauros. In de zomer is Teatre Grec de plek waar het Festival de Grec gehouden wordt.

Museu d’Arqueològica de Catalunya

Het door Pere Bosch Gimpera opgezette museum herbergt de geschiedenis van het Catalaanse gebied aan de hand van vondsten uit de oude en nieuwe steentijd, waaronder de Iberische wereld, Griekste cultuur, de Romeinse cultuur, het Visigotische tijdperk en de middeleeuwen. Er worden in het museum vele soorten objecten getoond waaronder gereedschap, amfora’s, mozaïeken en diverse beelden uit alle verschillende bovengenoemde perioden. Naast de vele objecten biedt het museum ook een bibliotheek die meer dan 40.000 titels bevat en een ervaringscentrum voor blinden waar zij archeologische materialen op de tast kunnen verkennen.

  • ideal
  • paypal
  • bancontact
  • creditcard