La Ribera

La Ribera Barcelona

La Ribera is de wijk ten noordoosten van de Vía Laietana. Grof geschetst wordt ze in het noordwesten begrensd door de Carrer de Trafalgar en in het noordoosten door de Passeig Picasso. Deze oude volksbuurt heeft zijn uitstraling te danken aan de maritieme en commerciële expansie van de stad in de 14e eeuw. De wijk wordt gescheiden van de wijk Barri Gòtic door de Vía Laietana. Deze straat zorgt er voor dat het massatoerisme gedeeltelijk op afstand wordt gehouden. Toch ontdekt u ook hier dezelfde middeleeuwse straatjes, gotische huizen en een doolhof van kleine doorgangetjes, kronkelende steegjes en bochten. La Ribera is het Barcelona van de kleine handelaren en ambachtslieden die hier hun handgemaakte prullaria tentoonstellen en verkopen in kleine winkeltjes. Ook jonge kledingontwerpers en ontwerpers van handtassen en andere modeaccessoires hebben hier hun intrek genomen. U merkt dat deze een welkomen toevoeging zijn op de toch al karakteristieke en expressionistische straatjes in de wijk. Ook de cultuur die er heerst is al iets meer in de trant van Catalonië. Door het minder aanwezig zijn van het toerisme ziet u vaker het alledaagse leven op de straat en merkt u veel van het temperament dat de bewoners met zich meebrengen. 

Ondanks dat het toeristische gedeelte in mindere mate aanwezig is, vindt u in La Ribera alles wat een toerist te zoeken heeft. Zo zijn er talloze leuke restaurantjes, kunstgaleries, leuke tentjes en musea. 

Wij adviseren u zeker niet te beperken tot het bezoeken van enkel de grootste toeristische plaatsen zoals de Carrer Princesa, Basiliek Santa Maria del Mar en het Picassomuseum rond de buurt El Born. Deze buurt is uiteraard een must die u zeker bezocht moet hebben en gelijke tijd ook behoort tot het drukste parcours in Barcelona. 's Avonds wordt El Born overspoeld door jonge Barcelonezen en zitten de terrassen en bars bomvol. De straten die wij zeker aanbevelen liggen ten noorden van de Carrer Princesa. De Carrer Cordes en zijn omgeving is misschien minder pittoresk dan de rest van de wijk maar de sfeer is er niet minder om. Dit is namelijk ook een plaats waarbij de toeristische inslag die in de rest van Barcelona wel aanwezig is nog niet is gearriveerd. 

Palau Berenguer d'Aguilar

Het paleis gelgeven aan de overkant van de Carrer de la princesa is het eerste grote herenhuis in de reeks. Het huis dat in de 15e en 18e eeuw werd verbouwd bevat nog vele elementen die in de middeleeuwse architectuur vaak werden toegepast op woningen van de hooggeplaatste burgers. De architectuur van herenhuizen waren overigens geïnspireerd op de Italiaanse koopmanspaleizen. De voorgevels die doorgaans zeer sober zijn ingestoken hebben vaak een decoratieve concentratie nabij de ramen van de benedenverdieping. De smeedijzeren balkons zijn een toevoeging van een later tijdperk en een andere architectonische insteek.

Museu Picasso

Hét museum in Barcelona dat de innige band tussen de stad Barcelona en de kunstenaar Picasso illustreert. Barcelona is de stad waar het beroemde kunstenaarschap van Picasso vorm kreeg en zijn faam vergaarde. Te zien in het museum zijn onder andere Kindertekeningen van Picasso, Vrije Studies en werken met academische achtergrond, eerste communie en vele doeken uit zijn blauwe periode, meer dan 50 doeken van zijn Las Meninas reeks en talloze andere beroemde werken. Dit museum is dan ook een must-see voor elke Picasso en kunstfanaat. Het museum is doorgaans elke week geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00-20:00 uur en de entree bedraagt €9,- voor volwassenen boven de 16 jaar.

Museu Barbier-Mueller dÁrt precolombi

Het museum bevat een zeer kwalitatieve collectie precolumbiaanse kunst waaronder sculpturen, smeedwerk, keramiek en stoffen waarin vrijwel alle culturen terugkomen die voor de ontdekking van Amerika bekend waren. Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11:00-19:00 uur, zaterdag van 10:00-19:00 en zondag vanaf 10:00-15:00 uur. De entree is gratis voor personen onder de 16 jaar oud, vanaf 16 jaar moet er €3,- entree betaald worden.

Santa Maria del Mar

Staat bekend als de kerk die in die tijd binnen uitzonderlijk snelle tijd is voltooid, namelijk 56 jaar. De kerk die bekend staat als het geestelijk middelpunt van de wijk is ook één van de weinige kerken waarbij de buitenkant ook daadwerkelijk tot voltooiing is gebracht. De kerk die ook vaak ‘de kathedraal van La Ribera’ genoemd wordt, kon worden gebouwd door een samenwerking van zowel de welgestelde burgers als de havenwerkers die er beiden hun geld in hebben gestopt. Het resultaat van de samenwerking is deze prachtige kerk die alom wordt gezien als een harmonieus en sierlijk geheel dat de buurt laat opbloeien.

De kerk is aan de buitenkant te herkennen aan drie grote voorgevels die karakteristieke horizontale lijnen, rijk bewerkte timpaan, achthoekige pilaren die worden geflankeerd door de standbeelden van de heiligen Petrus en Paulus. Hierdoor is deze kathedraal één die zeker een architectonisch hoogstandje genoemd mag worden. Tevens bevat de kerk twee achthoekige klokkentorens die een unieke stijl met zich meebrengen die nergens anders in Barcelona terug te vinden zijn.

Vanaf de Carrer de Santa Maria aan de oostzijde van de kerk zijn de waterspuwers van de steunberen goed te zien en geeft een prachtig schouwspel. Vanaf de kant van de hoofdingang is het portaal in een gotische stijl gebouwd en valt ook zeker op door zijn pracht en praal dat het met zich meebrengt.

De binnenkant van de kerk bestaat uit drie ‘schepen’ die samen met de achthoekige pilaren die minimalistisch zijn opgebouwd. Dit geeft de kerk een uniek ruimtelijk karakter dat zeer luchtig overkomt.

Aan de voet van de kerk bevindt zich de Placa de Santa Maria dat aan te raden is als plaatsje waar u even rustig pauze kan nemen en goed kan vertoeven als u even wat wil eten of drinken. Aan de zuidoostelijke kant van de Carrer de Santa Maria bevindt zich het Placa Fossar de les Moreres dat wordt omringd door prachtige roze beschilderde huizen. Ook bevindt zich hier een vlam die fungeert als gedenkteken voor de slachtoffers die zijn gevallen bij de strijd om Barcelona in 1714.

Mercat del Born

Voordat het centrum van vertier zich rond de 18e eeuw verschoof naar de Rambla was Passeig del Born écht het middelpunt van de stad. Vroeger werden hier toernooien gehouden voor de adel en hooggeplaatste burgers en werd er van de zijkanten door de lagere burgers toegekeken. Tegenwoordig is de Passeig del Born weer een klein beetje uit de schaduw gestapt van de populariteit van de Rambla en leeft het weer op door de komst van vele ambachtelijke winkeltjes, leuke tentjes en de markthal die in 1874 gebouwd is. Deze markthal is tevens één van de eerste voorbeelden van de nieuwe industriële architectuur die Barcelona is ingetreden.

Museu de la Xocolata

Met stip hét lekkerste museum van Barcelona. Hier bevindt zich een tentoonstelling van vele soorten chocoladesculpturen van plaatselijke banketbakkers. Het hoogtepunt is de ‘sneeuwvlok’. Dit is een hommage aan de albinogorilla die in 2003 is overleden in de dierentuin van Barcelona.

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella is gebouwd na de revolutie van 1868 op de plaats van een Citadel die fungeerde als symbool van onderdrukking door koning Filips V die de stad na het beleg van 1714 in zijn greep wilde houden. Parc de la Ciutadella was na 1868 een symbool van vrijheid en overwinning voor de mensen uit Barcelona en wordt daarom ook vaak het ‘Volkspark’ genoemd. De brede Passeig de Lluis Companys vormt de toegang tot het park en leidt naar het omheinende gedeelte achter de Arc del Triomf dat niet verward moet worden met zijn broer in Parijs. Deze Arc del Triomf fungeerde als toegangspoort van de wereldtentoonstelling die in 1888 in het park werd gehouden.

Het Castell dels Tres Dragons, een monumentaal rood/ijzeren gotisch gebouw was in die tijd het restaurant van de Wereldtentoonstelling en is hedendaags een heuse trekpleister vanwege het prachtige gotische schouwspel het gebouw exposeert.

Bij het Parc de la Ciutadella is ook het Museu des Ciènces Naturals gelegen. Dit is het natuurhistorisch museum waar een permanente expositie van alle zoölogische groepen wordt gepresenteerd onder de naam ‘Sistematica del Reino Animal’. Ook is er nog een afdeling met dierengeluiden en een geologische afdeling waarbij mineralen en fossielen worden tentoogesteld.

Een leuke activiteit in het park is de Cascade. Voor de waterval waaraan Gaudi ooit mee heeft gewerkt ligt naast het plein een vijver waarop met een bootje gevaren kan worden. Deze worden ter plaatse te huur aangeboden tegen een redelijke prijs.

  • ideal
  • paypal
  • bancontact
  • creditcard