L 'Eixample

L 'Eixample

Zoals eigenlijk elke stad was Barcelona in de middeleeuwen omringd door stevige muren. Deze muren waren veiligheidszones die bewaakt werden door militairen om de stad te beschermen van de gevaren van buitenaf.

Toen de muren in 1854 werden gesloopt en de veiligheidszones ook overbodig werden kwam er een hoop terrein vrij voor stedelijke ontwikkeling.

Vele architecten en projectontwikkelaars zagen in die tijd hun kans schoon en kregen de kansen om zich te profileren. Eén van die architecten was Ildefons Cerdà die in 1859 de blauwprint heeft gelegd voor de wijk L‘Eixample. De wijk die 550 blokken telt wordt gekenmerkt door zijn lange lijnrechte straten en lanen in een stijl die nergens anders te bezichtigen zijn. Deze stijl was gecreëerd om de bestuurders onbelemmerd zicht te geven op de wijken in een tijd dat de verkeerslichten nog niet bestonden.

Het centrum van de wijk bestaat uit vier hoofdstraten. De eerste en tevens de langste straat van de vier is de Gran Vía de les Corts Catalanes. Deze loopt parallel aan de zee en is hierom ook zeer populair. De tweede straat is de Passeig de Gràcia welke omringd is met prachtige weelderige gebouwen, banken, ambassades en grote herenhuizen. Rambla de Catalunya die de derde plaats inneemt loopt parallel aan Passeig de Gràcia is de straat waar u moet zijn als u op zoek bent naar leuke romantische restaurantjes en leuke terrasjes. De vierde en laatste straat is de Diagonal en is een buitenbeetje als het gaat om de ‘recht-toe-recht-aan’ architectuur waar de wijk bekend om staat. Zoals de naam al vermoeden doorkruist deze straat de wijk L ‘Eixample diagonaal. De Diagonal is een plaats waar vele toeristen langs komen voor de leukste elegante boetiekjes, couturiers, discotheken en trendy bars! L‘Eixample is door de verscheidenheid in de vier straten een zeer diverse wijk die eigenlijk voor alles wat wils aanbiedt.

Casa Batlló

Casa Batlló wordt door velen beschouwd als hét symbool voor Barcelona. Het huis dat stamt uit 1904 is gebouwd voor een welgestelde burger die zijn geld heeft verdiend in de textielsector. Het huis wordt beschouwd als een van de mooiste, meest afgewerkte en geheimzinnige werken van Gaudí. Geheimzinnig is het huis vooral omdat er al vele hersenen zijn gekraakt over de betekenis die de illustraties en symbolen in de gevel heeft. De gevel die bestaat uit golvende mozaïeken van glas en keramiek zouden zowel de beweging van de oceaan kunnen voorstellen, maar ook een blauwgroene vijver waar een draak in huist en waarvan het dak vervolgens de schubben van een draak moeten voorstellen. Vele kunstenaars zijn er door geïnspireerd met in het bijzonder Salvador Dalí die er veel overeenkomsten in zag met zijn eigen werken.

Het is mogelijk een bezoek te brengen aan het fraaie huis en dat is ook zeker de moeite waard. Een bezoek begint altijd bij het interieur op de eerste verdieping waar Batlló (de textielmagnaat) zijn bureau had. Vervolgens gaat u door naar de grote salon die wordt verlicht door een groot raam met een systeem van tegengewichten om het gemakkelijker te kunnen openen. Het hoogtepunt van de binnenkant van het huis is toch wel het trappenhuis dat u rond een lichtkoker van blauw keramieken tegels leidt. De intensiteit van de blauwe koker is er een die een onuitwisbare indruk achterlaat. Ook is een leuk detail dat de oude liften nog steeds in werking zijn. Verder imponeert het huis vooral door de oneindige golvende daken en muren die lijken op waterdruppels en onderzeese algen die prachtig naar voren komen door het geniaal gebruiken van de natuurlijke lichtval.

Een bezoek aan Casa Batlló is er een om zeker op te schrijven tijdens je weekendje weg naar Barcelona! Het huis is van maandag tot zaterdag geopend van 9:00-20:00 uur en op zondagen van 9:00-14:00 uur. De entreeprijs is met €18,50 wel iets aan de hoge kant.

Casa Milá

Casa Milá, ook wel La Pedrera genoemd is het bekendste huis van Gaudí, aangezien het huis voorkwam in de film “The Passenger” waar het hoofdpersonage woont in La Pedrera. Het huis dat in 1912 opgeleverd is, is gebouwd voor de schatrijke Pere Milà die Gaudí destijds een carte blanche gaf wat betreft de kosten voor het huis. Het resultaat is een huis dat iets weg heeft van een grote golvende klif met vele balkons van smeedijzer. Tevens zijn op het dakterras helm gevormde schoorstenen geplaatst die het geheel een prachtig schouwspel maken. De trappenhuizen met de keramiek versierde luchtingstorens bieden een schitterend uitzicht op de stad en op de Sagrada Familia.

De Casa Milá biedt het gehele jaar een tentoonstelling aan van Gaudí die te bezoeken is op de bovenste verdieping. De tentoonstelling bevat vele plannen, maquettes, een audiovisuele tour en een diavoorstelling die het hele leven van Gaudí beschrijven. Ook zijn er vier keer per jaar tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen op de eerste verdieping  die doorgaans gratis zijn te bezoeken. Het is dus zeker de moeite waard dit huis een bezoekje te brengen wanneer je in Barcelona bent.

Palau de la Música Catalana

Dit monument gelegen in de Carrer de Sant Pere més Alt is een symbool van Catalaanse onafhankelijkheid en bewustzijn. Het modernistische meesterwerk dat gebouwd is in 1908 door Lluís Domènech i Montaner is opgericht met het doel de volksmuziek in Catalonië een boost te geven en het niveau er van te verhogen.

Na de recente renovatie van het gebouw in 1989 en de recente renovaties van de wijk maakt het totaalplaatje in de wijk compleet. De prachtige mozaïeken en de beelden die het volkslied uitbeelden zijn het werk van Miquel Blay. Het Paleis bevat een concertzaal die adembenemend is. Met zijn grote vensters, omgekeerde koepel van geschilderd glas, de buste van Josep Anselm Clavé en het bovenlichaam van Beethoven is het paleis een prachtige ruimte waar een bezoek een onvermijdelijk iets is wanneer je in Barcelona bent.

Placa de Catalunya

Placa de Catalunya is de verbinding tussen de oude stad en de wijk L‘Eixample. Het grote plein dat een groot oppervlak bezet maakt het een plaats waar inwoners van Barcelona graag samenkomen met grote evenementen of om belangrijke overwinningen van de plaatselijke club FC Barcelona te vieren. Rond het oude plein staan gebouwen in alle stijlen waarin grote warenhuizen hun intrek hebben genomen. De warenhuizen die hier onder vallen zijn grote namen als El Corte Inglés en Fnac. Ook hebben bekende gelegenheden zoals Cafè Zurich en het Hard Rock Café vestigingen aan het plein waar dus ook de tegenstellingen (net als in heel Barcelona) terugkomen.

Fundacio Antoni Tàpies

De Funació Antoni Tàpies is het museum in Barcelona wat volledig geweid is aan het leven van de schilder kunstenaar Antoni Tàpies.

Het museum/culturele centrum dat in 1984 in gebruik is genomen door de Antoni Tàpies opgerichte stichting en in 2010 gerenoveerd is fungeert als centrum voor kennis en promotie voor de hedendaagse kunst. Ook bevat het museum de meest complete verzameling van de kunstenaar en illustreert het zijn ontwikkeling vanaf 1948. Interessant is vooral de beroemde serie werken die behoren tot de Serie Materica waar Tàpies vooral behang gebruikte als metafoor voor de tijd. Ook buiten deze serie om bevat het museum meer dan 300 werken die door Tàpies zelf en Teresa Tàpies gedoneerd zijn aan het museum.

Het museum bevat buiten de vaste tentoonstellingen van Tàpies zelf ook vele tijdelijke exposities die door het jaar heen plaatsvinden. Het beste is van te voren te bekijken welke er op dat moment plaatsvindt. De openingstijden van het museum/cultureel centrum is van dinsdag t/m zondag van 10:00-19:00 uur en de entree bedraagt €7,-. Voor personen boven de 65 jaar en voor werklozen is de toegang gratis. Studenten betalen hiervoor €4,90.

Casa Terrades

Gebouw dat ontworpen is door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch en werd in 1905 gebouwd voor de Terrades zusters. Het doel van het was om drie bestaande gebouwen te verenigen tot één gebouw. Het resultaat is een gebouw met een middeleeuws ontwerp met een zekere mate van Gotische kenmerken. In de volksmond wordt het ook vaak Casa de les Punxes genoemd. Dit is een verwijzing naar zijn spitse torens die uitlopen op een naald.

La Sagrada Família

Met uitstek hét beroemdste werk ooit van Antoni Gaudí. De kathedraal die is gewijd aan de heilige familie en aan de Heilige Sint jozef moet volgens Antoni Gaudí symbool staan als boetedoening voor het materialisme van de huidige tijd en is bedoeld om een verbindende/verbroederende rol te spelen voor alle volken op de wereld.

De Sagrada Família is, nu het nog niet klaar is, al een historisch bouwwerk. Dit is ook de reden dat delen van de Sagrada Família op de werelderfgoedlijst van Unesco zijn geplaatst. De Gevel van de Geboorte en de Crypte die allebei zijn ontworpen door Gaudí zijn de twee delen van de kathedraal die hierop zijn geplaatst.

Ondanks dat de kerk een icoon voor Barcelona vertegenwoordigt en vele toeristen elk jaar de kathedraal komen bekijken is het een leuk feitje dat de stad Barcelona noch Catalonië of de Spaanse staat geen euro mee hebben betaald aan de kerk. Gaudí stond er op dat de financiering voor de kerk volledig afkomstig moest zijn uit privégiften van onder andere particulieren, religieuze organisaties of bedrijven en erfenissen.

De bouw van de Sagrada Família begon in 1882 maar kwam al snel stil te liggen. Het jaar daarop werd Gaudí’s hulp pas ingeroepen, niet wetend dat Gaudí’s leven hierdoor een hoop zou veranderen. Gaudí heeft vervolgens de rest van zijn leven in het immense project gestoken. Het ontwerp dat initieel al complex ingestoken was werd naarmate Gaudí aan het project begon te werken steeds complexer en ondoorgrondelijker. Het gebouw dat een Latijns kruis moet voorstellen moest drie gevels krijgen die gewijd waren aan de geboorte, de passie, het sterven en de glorie van Christus. Elke toren wordt op zijn beurt geflankeerd door vier torens die de twaalf apostelen moeten voorstellen. Naast de voorgenoemde torens zijn er nog een aantal toegevoegd, namelijk de toren op de apsis met een torenspits wordt omgeven door vier torens die de evangelisten dienen voor te stellen.

Gaudí heeft net als vele anderen die er aan gewerkt hebben nooit kunnen zien hoe de kerk voltooid werd. Zelfs nu is de kerk nog niet voltooid. De voltooiing van de kerk zal naar verwachting plaatsvinden in het jaar 2030.

Ondanks dat de kathedraal nog in aanbouw is doet het niets af aan de indrukwekkendheid en fascinatie die het bouwwerk met zich meebrengt. Het adembenemende woud, de gebrandschilderde ramen en de roosvensters bieden een unieke impressie die u nooit meer zal vergeten.

De Sagrada Família heeft per seizoen verschillende openingstijden. Van oktober tot maart is de kathedraal dagelijks geopend van 9:00-18:00 uur en van april tot september dagelijks geopend van 9:00-20:00 uur. De toegangsprijs is €12,50 of €16,50 met een audiogids erbij. Voor kinderen onder de 10 jaar is toegang gratis. Daarbij zijn er ook dagelijks rondleidingen van 50 minuten in het Engels om 11, 12, en 13:00 uur op weekdagen en in het weekend één extra om 10:30 uur.

Parc Güell

Het oorspronkelijke tuinproject dat dat de stad een groener uiterlijk moest geven. Het ontwerp bestond oorspronkelijk uit meer dan 60 woningen waar er uiteindelijk maar 2 van gerealiseerd zijn. Bij de ingang van het park wordt u meteen verrast door de huizen met hun paddenstoelvormige schoorstenen. De huizen die oorspronkelijk bedoeld zijn als conciërgewoningen hebben een sprookjesachtige uitstraling en zijn tevens geïnspireerd op het verhaal van Hans en Grietje. Naar verluidt komt dit ook doordat Gaudí, die de huizen heeft ontworpen, zelf een vervende consument van geestverruimende paddenstoelen. Als u verder het park in loopt zal u, buiten het vele groen, de dubbele trap met de drakenfontein tegenkomen. Dit is een prachtig schouwspel waar u zeker door verrast zal worden. Deze fontein leidt u verder naar de markt die als bedoeling had de wijkmarkt te worden van de wijk die er nooit is gekomen. Het schouwspel van de 86 Dorische creëren door hun grootte en kunstachtige uitstraling een sfeer die u nergens anders terug zal vinden. Het leukste van het park is misschien wel de berg van de kruisen die u kunt beklimmen. Let wel dat dit alleen te doen is voor mensen die goed ter been zijn, na de stevige klim geniet u wel van een goed uitzicht op de stad.

  • ideal
  • paypal
  • bancontact
  • creditcard